Běžné potraviny, které konzumujte obezřetně. Mohou způsobit otravu

V posledních dnech se řeší především “jedovaté cukety”. Řada lidí je překvapena, že tato nevinná a naprosto běžná zelenina může způsobit vážnou otravu, která v některých případech končí až smrtí. Ve skutečnosti ale není na jídelníčku zase takovou výjimkou, jak by se mohlo zdát. Za určitých okolností je totiž jedovatých mnoho dalších potravin, které každý den konzumujeme, aniž bychom se nad tím nějak zvlášť zamýšleli.

Maso

Velkou část problémů si přivodíme konzumací nesprávně připraveného nebo kontaminovaného masa. Zaděláme si tak na vážné trávicí problémy, které mohou skončit otravou těla. Nejrizikovějším masem je to kuřecí. Problém je, že často ani restaurace neskladují toto maso správně. Může tak dojít ke kontaminaci bakterií salmonely nebo e.coli. Zásadní je maso náležitě tepelně zpracovat, a to tak, že nesmí být pochybnost, zda je dokonale připravené. Důležité je také očistit povrchy, na kterých jste s masem v kuchyni pracovali.

Tuňák a další ryby

Oblíbená ryba, kterou konzumuje ve formě steaků nebo z konzervy, může být kontaminován toxinem zvaným scombrotoxin. Ten se uvolňuje tehdy, když jsou čerstvé ryby skladovány při teplotě přesahující 16 stupňů. Záludnost tohoto toxinu navíc spočívá v tom, že už se ho nelze zbavit, a to ani vařením. Také další ryby nebo mořské plody mohou při nesprávném skladování uvolňovat toxiny. Proto je zapotřebí dbát o to, aby byly v chladu.

Listová zelenina

Špenát, rukola, saláty, zelí nebo kapusta. Mezi nejrizikovější druh zeleniny patří ta listová, která může být kontaminována hnojivem nebo jiným látkami, s nimiž se setká při transportu nebo v obchodě ještě předtím, než ji zakoupíte. Před požitím je zeleninu nutné řádně omýt. V žádném případě také zeleninu nepřipravujte na stejné pracovní desce jako syrové maso.

Vejce

Bakterie salmonely si nejvíce hoví ve vejcích. Naštěstí se dají poměrně spolehlivě odstranit řádným vařením. Pokud si ale pochutnáváte na syrových vaječných specialitách, měli byste zbystřit. Když už musíte konzumovat syrová vejce, pak jen od osvědčených dodavatelů. Část bakterií je možné zničit také tím, že vejce před konzumací zmrazíte.

Sýry

Kontaminace se týká také sýrů, a to zejména těch měkkých, mezi které patří brie, camembert, feta nebo sýry s modrou plísní. Mohou se v nich ukrývat bakterie salmonely nebo listerie. Ty jsou obzvlášť zrádné, protože u těhotných žen mohou vyvolat dokonce potrat.

Foto: Freepik

One Reply to “Běžné potraviny, které konzumujte obezřetně. Mohou způsobit otravu”

  1. To je jasné,všechny ty “zdravé” výživy,jsou hnůj,který bych ani praseti nehodil,v obavě,že by pošlo !!!!!!!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *