Frankfurtská polévka je pravou českou klasikou

Již podle názvu bychom mohli soudit, že tato výborná polévka pochází od našich německých sousedů. Nicméně přívlastek frankfurtská získala podle jedné ze svých hlavních ingrediencí, a tou jsou frankfurtské párky.

Frankfurtské párky a jejich cesta do Vídně

Historie frankfurtských párků sahá až do roku 1487. Jak jste jistě dobře tušili, prodávaly se ve Fankfurtu nad Mohanem. K jejich výrobě ze používalo libové maso z boků. Jako delikatesa se dokonce objevily na hostině při korunovaci krále Maxmiliána II. Prostřednictvím řezníků se tyto párky dostaly dále do světa. Recept si přivlastnil i tehdejší řezník Johan Georg, který si jej odvezl do Vídně a tak započal historii slavných vídeňských párků.

Nejlepší recept na frankfurtskou polévku

Polévky jsou ideálním pokrmem pro chladná roční období, protože nás dokáží zevnitř tak příjemně zahřát. Frankfurtská polévka je navíc docela sytá, takže v kombinaci s pořádným krajícem chleba dokonale zažene i ten největší hlad.

Pro svou domácí frankfurtskou polévku budeme potřebovat:

  • 1 velkou cibuli
  • 1 lžíci sádla
  • 5 nožiček frankfurtských párků
  • 3 velké brambory
  • 70 g hladké mouky
  • 3 lžičky sladké papriky
  • česnek
  • sůl
  • pepř petrželová nať
Foto: Shutterstock

Jak na to

V hrnci rozehřejeme sádlo na němž orestujeme najemno nakrájenou cibuli. K této směsí přidáme prosátou hladkou mouku a směs zlehka osmahneme. Poté přimícháme sladkou papriku a přilijeme 1,5 až 2 litry vody. Za občasného míchání povaříme půl hodiny. V tuto chvíli si nakrájíme brambory na kostičky a všechny párky na kolečka. Brambory i párky přidáme do polévky a necháme opět 30 minut vařit. Po uplynutí této půl hodiny přidáme koření – to jest pepř, sůl, utřený česnek a petrželovou nať. I když se celkový postup může zdát zdlouhavý, budete odměněni vynikající frankfurtskou polévkou té nejjemnější chuti.

Foto: Shutterstock, zdroj: autorský komentář, cooklikeczechs