K přípravě dokonalé kávy je nutné si vybrat správný šálek, prozradil barista

Kdybychom se kohokoliv zeptali, co je potřeba na to, abychom si mohli připravit tu nejlepší kávu, jistě nám odpoví, že základem jsou kvalitní kávová zrna, popřípadě i dokonale napěněné mléko. Věděli jste, že vliv na chuť i celkový požitek z pití kávy má také šálek, ve kterém je servírována? Níže naleznete pár tipů, které vám pomohou vybrat ty správné šálky pro jednotlivé druhy kávy. A kdo jiný by nám mohl poradit lépe než ambasador kávové firmy Nespresso, barista Mitch Monaghan, který prohlásil, že ne každý se při domácí přípravě kávy soustředí na to, že i správný výběr šálku je důležitým krokem.

Materiál i teplota

Vedle tvaru, velikosti i tloušťky stěn každého šálku záleží i na materiálu. Za ideální se považuje porcelán díky lepší vodivosti tepla, v čemž předčí keramiku. V porcelánovém šálku vydrží káva déle horká, udrží si svou chuť i aroma. Vhodnou alternativou může být i sklo, které vám poskytne prakticky tutéž službu.

Bylo dokonce prokázáno, že lidé mají, co se týče šálků, i různá chuťová očekávání. V případě malých hrnečků se počítá s tím, že v nich bude káva s intenzivní hořkou chutí, zatímco u větších kousků předpokládají chuť sladkou a krémovou.

U domácí přípravy kávy často zapomínáme na to, že by šálek měl být dostatečně nahřátý. Nalitím horké kávy do nenahřátého šálku ztratí nápoj celých 20 % své teploty. Vlastníte-li kávovar, máte vyhráno. Pro nahřátí šálku stačí zvolit typ kávy Lungo bez vhození kapsle. Horkou vodu v šálku ponechte jednu minutu a poté ji vylijte. Šálek bude nahřátý tak akorát.

Jednotlivé druhy kávy a správné podávání

  • Espresso – jedná se v podstatě o základ, z něhož se dělají všechny ostatní typy kávy; servíruje se do šálků o objemu 60 ml (množství kávy je 30 g); šálky mají zpravidla kónický tvar.
  • Espresso doppio – klasické espresso s dvojnásobným množstvím kávy a dvojnásobným množstvím vody; vhodné do šálků o objemu mezi 60 – 100 ml.
  • Espresso macchiato – espresso se lžičkou mléčné pěny; servírováno do šálků v objemu 60 – 90 ml.
  • Lungo (long black) – espresso s dvojnásobným množstvím vody; podáváno ve 180ml šálku.
  • Ristretto – ještě intenzivnější než espresso; v objemu 20 ml; dává se do 60ml šálků.
  • Americano – káva s velkým množstvím vody (konkrétně 5 dílů vody na 1 díl kávy); perfektní do 180ml šálků.
  • Cappuccino – espresso s teplou mléčnou pěnou; podáváno v šálcích o objemu 60-80 ml (na rozdíl od šálků na espresso mají tyto více otevřený tvar).
  • Café latte – hodně mléka (méně pěny než v cappuccinu); vzhledem k opravdu velkému množství mléka, zde neuděláte chybu s 250ml šálkem.
  • Latte machiato – káva s našlehaným mlékem; forma podávání vytvoří tři prolínající se vrstvy; díky zajímavému vizuálnímu efektu je dobré tuto kávu podávat ve vysokých sklenicích.
Foto: Shutterstock

Další rady na závěr

V každém případě by měl být šálek naplněný až po okraj. Pokud podáváte kávu s mlékem zvlášť, je vhodné si pořídit k tomu určenou malou konvičku, tzv. mlékovku. K espressu se občas servíruje i konvička s horkou vodou, aby si váš host mohl kávu naředit podle sebe.

Jakmile si osvojíte těchto pár jednoduchých triků, vaši přátelé se jistě budou na kávu nejraději vracet právě k vám.

Foto: Shutterstock, zdroj: Lifehacker