Kvašená zelenina je nabitá vitamíny. Navíc si ji snadno připravíte sami a nestojí skoro nic

Blíží se sychravé podzimní období. Patříte k těm, kteří by ho nejraději proseděli u kamen, protože jen co vystrčíte nos ven, máte rýmu jako trám? Letošní podzim nemusíte trávit s kapesníky. Připravte si doma kvašenou zeleninu – pickles a prožijte podzim aktivně.

Jak působí na náš organismus

Kvašená zelenina má velmi příznivý vliv na náš organismus. V pozdně podzimním a zimním období je nejpřirozenějším zdrojem vitamínu C. Obsahuje velké množství bakterií mléčného kvašení, které patří mezi probiotika. Ty mají velmi dobrý vliv na správné fungování střevní mikroflóry. To ve výsledku podporuje správné zažívání a imunitu.

Kvašení používají lidé odedávna k výrobě nejrůznějších jídel třeba kynutého chleba nebo jogurtů. Díky němu dokážeme potraviny konzervovat a uchovávat. Příprava kvašené zeleniny není nijak náročná, v klidu si vystačíte s tím, co máte doma. Za pár korun získáte, zdravou lahůdku, která vás připraví na náročnější období roku.

Vytvořte zeleninovou směs

Kvasit můžete skoro každou zeleninu a také můžete vytvářet nejrůznější druhové kombinace. Ve směsi by však neměla chybět brukvovitá zelenina s vysokým obsahem sacharidů, aby si mléčné bakterie přišly na své. Osvědčenými kombinacemi jsou například bílé zelí, mrkev a cibule, ke kterým můžete přidat ještě brokolici nebo květák nebo klasická směs bílého a červeného zelí. Pokud nemáte v oblibě zelí, můžete zkusit tuřín nebo daikon.

Vyberte si nádobu

Postačí vám jakákoli kameninová nebo skleněná nádoba a těžítko. Zelenina musí být neustále ponořená v tekutině, aby nezačala plesnivět. Proto je potřeba ji uvnitř nádoby stlačit. Můžete dát například na vršek nádoby talířek a ten zatížit. Jako těžítko se hodí třeba sklenice, pytlík s vodou nebo kámen. Na trhu narazíte na různé kameninové nádoby – kvasáčky se speciálním dvojitým víkem, které uchová zeleninu v tekutině a zároveň uzavře celou nádobu.

Foto: Shutterstock

Dejte se do kvašení

Vybranou zeleninovou směs nakrájejte na jemné nudličky nebo nastrouhejte nahrubo a vložte do větší mísy. Přidejte sůl v poměru 20 g soli na 1 kg zeleniny. Důkladně promíchejte a promačkejte. Zelenina by měla pouštět šťávu. Směs nechte odležet půl hodiny až hodinu. Po té zeleninu postupně po vrstvách vkládejte do nádoby, ve které ji budete kvasit. Vždy přidejte hrst zeleniny a stlačte, veškerá tekutina by se měla dostat nahoru. Až budete mít nádobu skoro plnou, zakryjte ji sklenicí nebo talířkem. Ty ještě musíte zatížit tak, aby hladina šťávy sahala nad talířek nebo sklenici. Pokud se vám to povede a na povrchu se začnou objevovat bublinky, máte vyhráno. Nechte kvasit 5 až 7 dní.

Vychutnejte si hotové pickles

Hotovou zeleninu můžete začít hned konzumovat, měla by mít typickou kyselou chuť. Pro zdraví se doporučuje jíst 1 až 3 lžíce denně. Pickles uchovávejte v chladu v uzavíratelných nádobách, vydrží vám i několik týdnů.

Foto: Shutterstock, zdroj:Runningtothekitchen, Fannetasticfood