Srdce neoslabuje jen cholesterol, ale také další faktory. Naučte se jim předcházet

Srdce je bezesporu nejdůležitější orgán v našem těle. Bohužel většina lidí k jeho zdraví přistupuje poměrně laicky, příliš se o něho nezajímá a jakmile se objeví nějaký problém, jsou zaskočeni, že něco takového postihlo právě je. Myslet na zdraví svého srdce bychom měli všichni a to bez ohledu na pohlaví nebo věk.

Není to jen cholesterol, který má negativní vliv na naše srdce

Mnoho lidí si myslí (a možná jich je dokonce drtivá většina), že našemu srdci ze všeho nejvíce škodí vysoká hladina cholesterolu v krvi. Je samozřejmě pravda (a my to nijak nepopíráme), že cholesterol je pro naše zdraví hrozba a velké riziko, díky kterému může vzniknout celá řada zdravotních problémů. Dovolíme si ale dodat, že cholesterol není jediným strašákem, před kterým bychom měli naše srdíčko pečlivě střežit.

Jaká je ideální hladina cholesterolu?

Odborníci považují za ideální stav, pokud se hladina cholesterolu v těle pohybuje do 5,00 mmol/l. Jakmile se hladina přehoupne výše a nepřesáhne hladinu 6,5 mmol/l, pak je jimi označována za zvýšenou a takovým pacientům je doporučována změna stravy a životního stylu. Pakliže dojde ke zvýšení nad hladinu 6,5 mmol/l, je tato hladina označována jako riziková a v takovém případě pacientům hrozí poměrně vysoká šance, že se u nich objeví srdeční onemocnění a nemoci cév.

Co dalšího hrozí našemu srdci?

Jak jsme již zmínili na začátku dnešního článku, není to pouze cholesterol, který našemu srdci škodí. Jsou i další rizikové faktory, které mohou zvýšit riziko vzniku srdečních nebo cévních onemocnění.

Mezi tyto faktory patří například dlouhé sezení, ať už se jedná o sezení v práci nebo doma u televize či počítače. Další hrozbou je nadměrné pití alkoholu, které se spojuje se zvýšeným rizikem vysokého krevního tlaku a srdečním selháním. Zařadit sem můžeme i přejídání se, kdy si člověk neuvědomuje, že toho jí příliš a mnohem více, nežli jeho tělo vlastně potřebuje – zde pozor především na tučná a smažená jídla.

Foto: Freepik

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *