Chutnají vám škvarkové placky, které se prodávají v pekárnách? A víte, že se dají velmi snadno za pár korun připravit doma? Vykouzlete sobě a svým blízkým netradiční pohoštění. Škvarkové placky mohou sloužit jako skvělá mňamka k pivu nebo vínu, ale také jako rychlá a zajímavá večeře. Jak na ně?
Sádlo jako základ receptu
Na vynikající škvarkové placky, které voní po mase, budete potřebovat jednu základní surovinu, kterou možná běžně doma nemáte. A to je sádlo. Potom jsou to samozřejmě škvarky v případě, že se nechcete zdržovat jejich přípravou.
Škvarky si totiž snadno můžete vyrobit své vlastní. A to tak, že nakrájené vepřové sádlo na kostky dáte vyškvařit do trouby na 150 °C a postupně z něj budete odebírat tuk. Za dvě hodiny budou škvarky hotové. Jednodušší je však použít škvarky kupované, které seženete v obchodech s potravinami nebo masem. Pokud máte škvarky a sádlo připravené, nic už nebrání tomu, abyste začali s přípravou. Ostatní ingredience totiž určitě doma máte.
Postup je jednoduchý, jen trochu náročný na čas
Protože se škvarkové placky dělají z kynutého těsta, budete potřebovat více času na jejich přípravu. Nenechávejte to proto na poslední chvíli, rozhodně se nedoporučuje proces výroby zkracovat.
Nejdříve si připravte kvásek. Smíchejte 20 g droždí, půl lžičky cukru a 125 ml mléka. To by nemělo být studené z lednice, ale vlažné. Dejte přes misku potravinovou fólií a nechte odpočívat cca 10 minut. Smíchejte 500 g polohrubé mouky, 180 g sádla a 120 g škvarků. Přidejte vejce, asi tak dvě lžičky soli a hotový kvásek. Uhnětené těsto dejte do mísy, přikryjte utěrkou a nechte kynout minimálně jednu hodinu. Potom z těsta vytvořte větší kuličky, přeneste je na plech s pečícím papírem a nechte kynout další hodinu.
Foto: Shutterstock
A teď už jen chvilka v troubě a je hotovo!
Nyní už stačí placky dotvořit a upéct. Můžete udělat mřížku pomocí nože nebo použít paličku na maso. Troubu si vyhřejte na cca 170 °C a pečte po dobu přibližně 20 minut. Placky si ale raději hlídejte a vyjměte je, až budou upečené pěkně do zlatova. Před pečením je ještě můžete potřít rozpuštěným sádlem a posypat solí.
Dobrou chuť!
Foto: Shutterstock, zdroj: Staročeské recepty, Letemgastrosvetem