Pistáciové zákusky patří k těm nejžádanějším. Zkuste si jeden takový připravit sami doma. Ano, trochu času vám to zabere, ale ta chuť, kterou vykouzlíte sobě i ostatním na jazyku za chvíli postávání u kuchyňské linky stojí. Protože po ochutnání pistáciového dortu už ani nebudete chtít jít do cukrárny.
Suroviny na korpus
- 350 g dětských piškotů
- 300 ml mléka
- 1 lžíce pistáciové pasty
Suroviny na krém
- 500 g mascarpone
- 400 ml smetany ke šlehání
- 100 g moučkového cukru
- 50 g nasekaných pistácií
- 200 g pistáciové pasty
- 2 balení ztužovače šlehačky
Suroviny na ozdobu
- 100 g pistáciové pasty
- 20 g nasekaných pistácií
Příprava korpusu
Nachystejte si formu na pečení nebo zapékací mísu. V misce smíchejte mléko s jednou lžící pistáciové pasty, míchejte, dokud se pasta zcela nerozpustí. Piškoty namáčejte do pistáciového mléka a vykládejte jimi dno formy.
Výroba krému
Nožem nebo v mixéru nasekejte nadrobno pistácie. V míse vyšlehejte mascarpone se smetanou ke šlehání, pistáciovou pastou, moučkovým cukrem, nasekanými pistáciemi a ztužovačem šlehačky. Šlehejte zhruba 5 minut, dokud nevznikne tuhý krém. Polovinu krému naneste na piškoty a rovnoměrně rozetřete. Pak vytvořte druhou vrstvu piškotů. Opět namáčejte v mléce a klaďte je do formy. Zbylý krém rozetřete na druhou vrstvu piškotů a uhlaďte.

Finální zdobení
Dort dejte na minimálně 1-2 hodiny do lednice, ideálně přes noc. Před podáváním ohřejte pistáciovou pastu v mikrovlnné troubě (na nízký výkon), aby byla tekutější. Pastu nalijte na vychlazený dort, rozetřete a vrch ještě posypejte nasekanými pistáciemi. Opět vraťte na hodinu do lednice.
Tipy pro fajnšmekry
- Klasikové mohou do pistáciového krému přidat pár kapek vanilkového extraktu.
- Pro křupavější chuť na piškoty nasypte nasekané ořechy nebo jemně drcené sušenky.
- Pokud pistácie nemusíte, použijte místo pistáciové pasty pastu čokoládovou. Vznikne vám tak úplně jiný, ale stejně chuťově bombastický dezert.
Tak a teď už jen rodině nebo známým naservírovat ten nejdokonalejší dezert, který jedl. Přejeme hodně štěstí a dobrou chuť.
Foto: Freepik, zdroj: Kupi, Vikendovepeceni, Thecountrycook