Novinka, která otřásá potravinářským průmyslem i obchodními řetězci. Vejce se postěhují pryč z chladicích boxů. Co to znamená pro farmy, dopravce, obchodníky, a hlavně pro nás? Zlevní vejce? A nehrozí nám salmonela?
Vejce pryč z lednic
Zatímco doposud vyhláška nařizovala uchovávat vejce při teplotě do 18 °C, novela upravila teplotu na 24 °C. Pro obchodní řetězce to znamená možnost nabízet vejce i mimo chladicí boxy.
Nehrozí salmonela?
Dle odborníků zvýšení horní teplotní hranice pro uskladnění vajec zdravotní nebezpečí nepřinese. Můžete si tedy vejce bez obav nadále kupovat. Jediné, co by mohlo utrpět, je kvalita vajec. Čím déle budou v teple, tím rychleji bude klesat jejich kvalita co se výživných látek týče. Na druhou stranu, 24 °C ještě není natolik vysoká teplota, aby to vejce poznamenalo výrazně.

Obchodníci zas tak spokojeni nejsou
Což o to, skladovat vejce mimo chladicí boxy je změna vítaná, ale farmy, třídírny i dopravci by nejraději teplotní limit zrušili úplně po vzoru ostatních zemí v EU. Ano, čtete správně. V jiných zemích EU vejce skladovací omezení, co se teploty týče, vůbec nemají. Což není fér, protože naši dopravci musí vynakládat nemalé náklady na chlazení, zatímco zahraniční konkurenci tento výdaj zcela odpadá. Ani statistiky neukazují, že by výskyt salmonely v zemích bez teplotního limitu byl vyšší než u nás.
Budou vejce levnější?
Je to možné. Minimálně nebudou zdražovat. Ale je pravda, že kdyby se zrušila i hranice 24 °C, je možné, že by nás cena vajec překvapila, pro jednou příjemně.
Majonézy na tom budou podobně
Novinka se týká také majonéz. Tedy některých. Doposud se musely majonézy uchovávat při maximálně 15 °C, nově půjde o 24 °C. Změna bude platit pro majonézy, které lze běžně uchovávat při pokojové teplotě.
Foto: Shutterstock, zdroj: Denik, Foodnet