Císařský trhanec je velká dobrota z Rakouska

Ty vůbec nejlepší věci na světě vznikly náhodou. Výjimkou není ani sladká pochoutka nesoucí název Císařský trhanec. Kde se vzal, jak chutná a co všechno potřebujeme k tomu, abychom si rakouskou pochoutkou pocházející z Alp připravili doma?

Historie císařského trhance

Skutečný původ rakousko-uherského pokrmu je tak trochu zastíněn jeho následnou popularitou, každopádně má co dočinění se samotným císařem Františkem Josefem I. Tomu údajné tehdy typicky dřevorubecký pokrm zjemněný mlékem, rozinkami a vejci podali na jednom z jeho loveckých výletů.

Další variantou, jak se obyčejné jídlo dostalo na královský stůl i do historie, je legenda, která praví, že šéfkuchař vzteky roztrhal palačinku, když na ni kuchtík rozsypal rozinky. Císař trhanec přeci jen zkusil a úplně mu propadl.

Ingredience na Kaiserschmarrn

Co budeme potřebovat?

  • 4 vejce
  • 200 ml mléka
  • 150 g hladké mouky
  • 1 lžíce krupicového cukru
  • Špetka soli
  • Vanilkový cukr
  • 30 g rozinek (můžete namočit do rumu)
  • Máslo na smažení
  • Moučkový cukr na posypání
  • Jablečný nebo švestkový kompot
Foto: Freepik

Recept

  1. Rozklepneme vejce a oddělíme žloutky od bílků. V míse vyšleháme žloutky s mlékem a vanilkovým cukrem. Přidáme mouku a vymícháme v hladké těsto.
  2. V další míse ušleháme z bílků se špetkou soli pevný sníh, který opatrně vmícháme do těsta.
  3. Na větší pánvi rozpustíme máslo, nalijeme na ni těsto, posypeme rozinkami a zvolna opečeme ze spodní stranu, asi tak jako silnější palačinku. Jakmile je spodní strana zlatavá, těsto obrátíme a dopečeme z druhé strany.
  4. Na závěr pomocí dvou vidliček roztrháme těsto na menší kousky, ještě krátce osmahneme a posypeme moučkovým cukrem. Podáváme s ovocem.

Veganská verze

Vejce nahradíme směsí ze lněného semínka a vody, použijeme rostlinné mléko místo živočišného. Smažíme na kokosovém oleji a sladíme agávovým sirupem.

Zdravá verze

Bílou mouku vyměníme za špaldovou a místo cukru použijeme med nebo čekankový sirup. Přidáme trochu nastrouhaného jablka.

Foto: , zdroj: Rakousko, iRozhlas, jsmekocky