Jak říkávala moje maminka, když jsem omyl snědla mouchu: „Aspoň budeš mít bílkoviny.“ Tak teď jich zřejmě budeme mít víc než dost. Evropská unie totiž letos přišla s bombastickým nápadem, jak nám obohatit jídelníček. Čeho všeho se klasický Čech zvyklý na vepřo knedlo zelo nedočká?
Mouka? Ano, z červů
Evropská komise dbá na naše zdraví, a proto vydala nařízení, které povoluje využívat prášku z larev potemníka moučného uváděného na trh francouzskou společností Nutri Earth. Tato mouka se může používat pro výrobu chleba, housek, těstovin, koláčů, sýrů, mléčných výrobků, ovocných a zeleninových konzerv a zpracovaných bramborových produktů.
Nebojte se
Nemusíte se děsit nebo bát. Mouka z červů je absolutně bezpečná a navíc výrobky, které ji obsahují, musí být řádně označeny. I když přiznejme si, kdo si bude číst popisek u housky, že? Tak či tak, jsme progresivní, protože právě červí mouka to dotáhla k zápisu na seznam potravin, které se v Evropě nekonzumovaly do roku 1997. Je v dobré společnosti s chia semínky.

Nutriční pohádka
Moučka z červíků obsahuje až 50 % bílkovin a 30 % tuků, Za zmínku stojí také minerály jako vápník, železo, fosfor, hořčík a zinek. Červi nám dodají také vitamíny skupiny B a vitamín A. Když ji do jídla přidáte v malém množství, neovlivní negativně chuť, a přitom vylepší nutriční profil. Co víc si přát.
Pekaři jsou zdrženliví
Zatímco ekologičtí a proevropští aktivisté se radují, pekaři si novým produktem jistí nejsou a využívat ho většinou nehodlají. Znají totiž zákazníky jako svoje boty. Češi jsou konzervativní a do konzumace hmyzích surovin se zrovna nehrnou. Ti odvážnější v rámci experimentu rádi červí novinky vyzkouší, ale i tak budou dávat přednost mouce z obilí. Ale kdo ví. Třeba jsou hmyzí potraviny zdravější hudbou budoucnosti.
Foto: Shutterstock, zdroj: CNN.iPrima, Denik, Novinky