Většina z nás konzumuje více cukru, než je zdrávo, a to dokonce i za předpokladu, že se snažíme jíst zdravě. Cukr je totiž přidaný v mnoha potravinách, o kterých bychom to netušili, zlepšuje totiž jejich chuť. Ale co se s naším tělem děje, když přijímá větší než doporučené množství tzv. bílého jedu?
Přírůstek na váze
Hlavním faktorem obezity je cukr, hlavně ten přidaný do nápojů. Takže limonády, džusy a sladké čaje jsou vstupenkou do světa nadbytečných kilogramů. Zvyšuje se také viscelární tuk, který zapříčiňuje cukrovku a srdeční choroby.
Zvýšené riziko chorob
Srdeční onemocnění jsou celosvětově nejčastější příčinou úmrtí. Jedinci, kteří konzumují hodně přidaného cukru, mají vyšší riziko srdečních chorob a mrtvice. Cukr samozřejmě zvyšuje také riziko cukrovky 2. typu a rakoviny, hlavně prostaty a jícnu.
Deprese
Zdravá, vyvážená strava působí pozitivně na naši náladu, cukry a zpracované potraviny naopak podporují negativní stavy a emoce, v krajních případech může dojít až k depresím.

Akné
Strava bohatá na cukry, například zpracované sladkosti nebo slazené nápoje, způsobuje prudký nárůst hladiny cukru v krvi, což souvisí se zvýšenou produkcí kožního mazu a zánětu. Venkovské komunity konzumující nezpracované potraviny mají mnohem nižší výskyt akné než městské komunity, jejichž jídelníček obsahuje hromadu zpracovaných potravin plných cukrů.
Úbytek energie
Ano, ohledně cukru koluje mýtus, že vás nakopne a dodá energii, ale opak je pravdou. Zvýšení hladiny energie po pozření něčeho sladkého je velice prchavé a v konečném důsledku po tomhle rapidním zvednutí energie dojde ke snížení bdělosti a zvýšení únavy. Raději volte zdravé svačinky, které vám pomohou udržet hladinu energie dlouhodobě.
S cukrem raději opatrně. Vzniká na něm závislost a negativních účinků nenabízí zrovna málo.
Foto: Freepik, zdroj: Healthline, Plnezdravi