Mnoho českých hospodyněk na klasickou zásmažku nebo jíšku nedá dopustit. Dospěla ovšem také nová generace, která se chce mouky plné škrobu a lepku zbavit. Jak při zahušťování mouku nahradit něčím zdravějším?
Zelenina
Jak obyčejné? Možná, ale absolutně přírodní a zdravé. Polévky a některé omáčky si přímo říkají o zahuštění zeleninou. Část zeleniny, která se v nich vaří, vyjměte, rozmixujte a vraťte zpět. Ideální jsou brambory, kořenová zelenina, ale také hrášek, kukuřice, cuketa, dýně nebo květák. Cibule zase skvělé zahustí masové šťávy, omáčky a guláše. Jednoduše s ní při restování vůbec nešetřete a ke konci vaření ji rozmixujte. A vůbec nejzajímavější je jíška z cukety.
Cuketová jíška
Na másle nebo oleji necháme zesklovatět cibuli. Přidáme oloupanou nastrouhanou cuketu, restujeme doměkka, a nakonec zalijeme mlékem nebo smetanou. Přidáme do jídla, které chceme zahustit, ideálně do světlých omáček.
Vaječné žloutky
Skvělá náhrada do světlých omáček a polévek. Dodají jemnost, krémovost, hustotu, a i nějaký ten vitamín a minerál. Vaječné žloutky rozšleháme ve studeném mléce nebo smetaně a za stálého mícháme pomalu přiléváme do hotového jídla, které pak ihned odstavíme ze sporáku.

Škrob
Bramborový nebo kukuřičný. Rozmícháme ho v troše studené vody a do omáčky přiléváme těsně před koncem vaření. Ještě promícháme, krátce povaříme a sundáváme z plotny. Výhodou škrobu je, že má málo kalorií a neobsahuje lepek.
Luštěniny
Pokud chcete vyzkoušet zahušťování luštěninami, otestujte ryze český produkt, tzv. hrašku. Jde o směs rozemletého žlutého hrachu a dalších luštěnin ochucenou solí a kořením. Zahušťují se jí zeleninové polévky. Po přidání je třeba 20 minut povařit. Koupíte ji v obchodě.
Pohanka nebo jáhly
Dobrou práci odvedou také obiloviny. Buď je povaříme a rovnou přidáme do jídla, nebo povaříme, rozmixujeme a pokrm zahustíme obilnou kaší. Zahušťovat se dá téměř vším, ale nejvděčnější jsou pohanka a jáhly.
Foto: Shutterstock, zdroj: Apetitonline, Kupi