Losos není jediný. Začněte jíst tučné mořské ryby

My Češi jsme k cizím potravinám poněkud skeptičtí, a dlouho nám trvá, než se odhodláme je zařadit do jídelníčku. I dnes tak oblíbený losos kdysi musel běžného českého strávníka přesvědčit, že stojí za ochutnání. A pak se úspěšně probojoval do denního menu prakticky všech generací. Jenže losos není sám, který nám nabízí tak potřebné omega-3 mastné kyseliny a další prospěšné látky. Má další tučné mořské kamarády, které by stálo pozvat na talíř.

Proč jíst mořské ryby?

Rybu bychom si měli v nějaké formě dopřát ideálně dvakrát týdně. Tak znějí doporučení odborníků. Většina české veřejnosti za tímto doporučením silně zaostává. Chce to změnu. Tučné ryby totiž obsahují nejen omega-3 mastné kyseliny, ale také vitamín D. Omega-3 mastné kyseliny podporují činnost mozku, působí protizánětlivě, zvyšují imunitu a přispívají ke zdraví srdce a cév. Vitamín D posiluje kosti, svaly a srdce a působí preventivně proti depresi.

Sardinky

Ty si asi každý z dětství pamatuje. Sardinky jsou velice zdravé, protože se konzumují včetně kostí a kůže. Ale vybírejte pozorně, není sardinka jako sardinka. Kupte ryby konzervované ve vlastní šťávě a celkově mrkněte na složení.

Foto: Freepik

Tuňák

Dostává se nám na talíř docela často, ale v konzervované formě není tolik živin, kolik bychom potřebovali. Nejzdravější je tuňák čerstvý nebo mražený. Když už ale kupujete konzervu, opět vypátrejte tuňáka ve vlastní šťávě. Z tuňáka skvěle chutnají steaky, často se používá do salátů a pomazánek.

Sleď

V Česku trochu kumšt vypátrat, ale čas od času budete mít štěstí. Ze sleďů se prodávají zavináče, uzené filety nebo rybí salát. Pokud to máte blízko do Polska, zajeďte si pro sledě tam.

Makrela

Jemná chuť, vysoký obsah tuku. Seženete jak uzenou (velice oblíbená), tak mraženou. Můžete ji ugrilovat, upéct nebo z ní připravit pomazánku.

Foto: Freepik, zdroj: Apetitonline, Gymbeam