Margarín má hodně špatnou pověst. Ovšem není vždy špatný, záleží, jak ho používáte

Také se k vám dostala informace o tom, že margaríny nejsou vhodné pro naše zdraví a od té doby kupujete mnohem dražší máslo? Margaríny si ale svou pozornost zaslouží a rozhodně bychom je neměli okamžitě vyřazovat z našeho života. Není to totiž tak horké, jak to na první pohled vypadá. Také se změnila doba a mnohé margaríny už pro nás žádné zdravotní riziko představují. 

Proč jsou margaríny zatracovány?

Margarín původně vznikl ztužováním rostlinných olejů a býval doporučovaný jako zdravá alternativa k živočišným tukům, a to především díky nižšímu obsahu cholesterolu. Patří mezi roztíratelné tuky, které musí obsahovat minimálně 80 % tuku. Produkty, které ho mají méně, by neměly být ani jako margaríny označovány. V dnešní době však odborníci na výživu tvrdí, že do zdravého jídelníčku margaríny vůbec nepatří. Ztužování rostlinných tuků vedlo totiž ke vzniku trans-mastných kyselin, které se považují za velmi rizikové. Navíc se dnes ví, že to zdaleka není jen cholesterol, co způsobuje srdeční a cévní onemocnění. Proto se od margarínu výživový odborníci, a tím pádem i společnost, distancovali. 

Foto: Shutterstock

Nová doba přinesla nové postupy

Ale je tu nová doba a s ní i zcela nový způsob výroby margarínu. Ty kvalitní již trans-mastné tuky neobsahují a nenesou s sebou žádné zdravotní riziko. Naopak v sobě mají nenasycené mastné kyseliny a mnohdy jsou obohaceny o důležité vitamíny, jako je například A nebo D. Klasické máslo oproti tomu disponuje vysokým obsahem nasycených tuků a cholesterolu. Obecně se doporučuje do vyváženého jídelníčku zařazovat obě varianty tuků, a to samozřejmě v přiměřeném množství. Je však důležité číst etikety, vybírat jen ty nejkvalitnější margaríny a rozhodně se vyhýbat všem roztíratelným tukům s nejasným složením.

Foto: Shutterstock, zdroj: Twin-cities.umn.edu, BBC, Medium