Někomu absolutně nevadí pojídat studený párek, jiný by se neohřátého párku ani nedotkl. Kde je pravda? Dají se párky konzumovat studené, aniž bychom své zdraví a zažívání vystavili nebezpečí?
Není párek jako párek
Hned v úvodu je třeba říci, že párky a klobásky určené ke grilování, jako jsou například bavorské párky, norimberské klobásy nebo vinné klobásy, rozhodně musíte tepelně upravit. K tomu jsou určeny. Ochutnáte-li je syrové, čekají vás krušné chvíle. Ale jinak? Jak je to s klasickými párky?
Párky můžete jíst studené
Běžné párky ze zdravotního hlediska ohřívat nemusíte, jsou už totiž tepelně zpracované už od výrobce. Aby došlo ke zničení škodlivých mikroorganismů, musí párek při výrobě pobýt 10 minut v teplotě 70 °C. O to už je postaráno. Vy tedy můžete v pohodě a bezpečí kousnout i do studeného párku. Pokud už si ho chcete uvařit, kvůli chuti, tak ho vložte do vody o zhruba 80 °C, nepřežeňte to, párek se má pouze ohřívat. Jinak praská a ztrácí část své chuti.

Párkem k rakovině?
Otázkou ve skutečnosti vlastně není, zda jíst párky studené, nebo ohřáté, to už jsme si vyjasnili, ale zda je jíst vůbec. Výjimečně, „na přilepšenou“ proč ne, ale pravidelná konzumace párků velmi výrazně zvyšuje riziko rakoviny slinivky, tlustého střeva a konečníku. Na vině jsou obsažené dusitany, ale také nasycené tuky a sůl. Takže když už párek, tak jen jednou za čas a rozhodně ne ledajaký.
Jak vybrat (aspoň trochu) zdravý párek?
Musíte se zajímat o složení. Co nejvíce masa, co nejméně soli a ideálně bez barviv a konzervantů. Párky vídeňské, lahůdkové, spišské nebo jemné podléhají přísnějším předpisům. Věnujte pozornost barvě a struktuře párku. A pamatujte, jde o vaše zdraví a o vši budoucnost.
Foto: Freepik, zdroj: iDnes, Kupi