Zájem o hranolky topící se v oleji rapidně klesá. Každý chce jíst zdravě. Naštěstí to jde. Vyzkoušejte některý z receptů na neodolatelně křupavé a lahodné hranolky, které ovšem nejsou vstupenkou do světa kardiovaskulárních onemocnění.
Dokonalé domácí hranolky
- brambory
- ocet
- kukuřičný škrob
- sůl
Brambory oloupeme a nakrájíme na stejně velké kousky. Namočíme je na půl hodinky do studené vody s lžící octa, tím se zbavíme přebytečného škrobu, což nám zajistí křupavost. Až hranolky vytáhneme z vody, osušíme je utěrkou nebo papírovými ubrousky. Potom hranolky obalíme v kukuřičném škrobu. Hranolky osolíme, případně dochutíme dalším kořením (uzená paprika, česnekový prášek, bylinky). Hranolky rozložíme na plech vyložený pečicím papírem a pečeme dozlatova v troubě předehřáté na 220 °C. Během pečení je dobré hranolky jednou otočit.
Tipy pro ještě lepší chuť
- Nemusíte zůstat jen u brambor. Na hranolky zkuste použít taky batáty, celer nebo cuketu.
- S kořením experimentujte. Hranolky můžete okořenit rozmarýnem a mořskou solí, uzenou paprikou s chilli nebo strouhaným parmazánem s česnekem.
- K hranolkům podávejte jogurtový nebo avokádový dip.
Batátové hranolky
- 4 batáty
- 5 lžic olivového oleje
- 2 lžičky uzené papriky
- sůl
Troubu předehřejeme na 200 °C. Batáty oloupeme a opláchneme, nakrájíme ostrým nožem na větší hranolky. V míse smícháme hranolky s olivovým olejem, solí a paprikou. Rozprostřeme na plech vyložený pečicím papírem a pečeme 10 minut. Poté plech vyndáme, hranolky otočíme a pokračujeme dalších 10 minut.

Celerové hranolky
- celer
- 3 – 4 lžíce oleje
- 1 lžička mleté papriky
- 1 lžička kari koření
- 1 lžička sušeného česneku
Celer okrájíme a nakrájíme na plátky 1 cm silné, z těch pak nakrájíme silné hranolky. Ve velkém hrnci přivedeme k varu osolenou vody, vhodíme do ní hranolky a vaříme nezakryté na plnou teplotu 1-2 minuty. Pak hranolky scedíme a přesypeme do mísy. Přidáme také olej a koření a promícháme, ať se všechny hranolky obalí. Rovnoměrně rozprostřeme na plech vyložený pečicím papírem a pečeme 20-25 minut v troubě předehřáté na 220 °C.
Foto: Freepik, zdroj: Jimezdrave, Toprecepty, Kupi