Nejlepší hranolky zvládnete i doma, a to bez smažení a oleje. Stačí ocet a škrob

Zájem o hranolky topící se v oleji rapidně klesá. Každý chce jíst zdravě. Naštěstí to jde. Vyzkoušejte některý z receptů na neodolatelně křupavé a lahodné hranolky, které ovšem nejsou vstupenkou do světa kardiovaskulárních onemocnění.

Dokonalé domácí hranolky

  • brambory
  • ocet
  • kukuřičný škrob
  • sůl

Brambory oloupeme a nakrájíme na stejně velké kousky. Namočíme je na půl hodinky do studené vody s lžící octa, tím se zbavíme přebytečného škrobu, což nám zajistí křupavost. Až hranolky vytáhneme z vody, osušíme je utěrkou nebo papírovými ubrousky. Potom hranolky obalíme v kukuřičném škrobu. Hranolky osolíme, případně dochutíme dalším kořením (uzená paprika, česnekový prášek, bylinky). Hranolky rozložíme na plech vyložený pečicím papírem a pečeme dozlatova v troubě předehřáté na 220 °C. Během pečení je dobré hranolky jednou otočit.

Tipy pro ještě lepší chuť

  • Nemusíte zůstat jen u brambor. Na hranolky zkuste použít taky batáty, celer nebo cuketu.
  • S kořením experimentujte. Hranolky můžete okořenit rozmarýnem a mořskou solí, uzenou paprikou s chilli nebo strouhaným parmazánem s česnekem.
  • K hranolkům podávejte jogurtový nebo avokádový dip.

Batátové hranolky

  • 4 batáty
  • 5 lžic olivového oleje
  • 2 lžičky uzené papriky
  • sůl

Troubu předehřejeme na 200 °C. Batáty oloupeme a opláchneme, nakrájíme ostrým nožem na větší hranolky. V míse smícháme hranolky s olivovým olejem, solí a paprikou. Rozprostřeme na plech vyložený pečicím papírem a pečeme 10 minut. Poté plech vyndáme, hranolky otočíme a pokračujeme dalších 10 minut.

Foto: Freepik

Celerové hranolky

  • celer
  • 3 – 4 lžíce oleje
  • 1 lžička mleté papriky
  • 1 lžička kari koření
  • 1 lžička sušeného česneku

Celer okrájíme a nakrájíme na plátky 1 cm silné, z těch pak nakrájíme silné hranolky. Ve velkém hrnci přivedeme k varu osolenou vody, vhodíme do ní hranolky a vaříme nezakryté na plnou teplotu 1-2 minuty. Pak hranolky scedíme a přesypeme do mísy. Přidáme také olej a koření a promícháme, ať se všechny hranolky obalí. Rovnoměrně rozprostřeme na plech vyložený pečicím papírem a pečeme 20-25 minut v troubě předehřáté na 220 °C.

Foto: Freepik, zdroj: Jimezdrave, Toprecepty, Kupi