Používáte také skořici do různých sladkých moučníků nebo do kaší? Kromě toho, že má toto nenápadné voňavé koření na naše zdraví pozitivní účinky, může v kombinaci s některými jinými látkami působit na náš organismus negativně.
Se skořicí opatrně
Pokud si skořici dopřáváte v menším množství, můžete z ní jen těžit. Podporuje snižování hladiny krevního cukru, pomáhá snižovat cholesterol a krevní tlak, vyniká antioxidačními účinky a působí antibakteriálně. Jestliže ji střídmě zařazujete do svého jídelníčku, nemusíte se ničeho obávat. Problém však může nastat, pokud ji užíváte příliš, nebo ji kombinujete s některými léky.
Pozor na nešťastné kombinace
Nová studie z letošního června v časopise Food Chemistry: Molecular Sciences odhalila, že hlavní složka skořice, kterou je cinnamaldehyd, může díky svým vlastnostem způsobit rychlé rozložení některých látek v krvi a ty potom ztrácí svou účinnost. Proto například není vhodná pro lidi, kteří berou léky na ředění krve. Skořice také snižuje hladinu cukru v krvi a pokud si ji dopřáváte a zároveň máte předepsaná antidiabetika, může dojít k hypoglykemii. Podle studie může být riziková také kombinace skořice s paracetamolem.

Co může způsobit nadměrné množství skořice
Riziku se vystavujete i v případě, pokud skořici používáte ve velkém množství. Dlouhodobý nadměrný příjem tohoto koření může vést až k poškození jater a různým alergickým reakcím. Výjimkou nejsou ani dýchací potíže, zánět sliznice nebo záchvaty kašle. Se skořicí opatrně také u malých dětí a osob trpících astmatem. Hrozí jim závažné komplikace už jen při malém vdechnutí tohoto libě vonícího prášku.
Foto: Freepik, zdroj: Sciencedaily, Safetyandhealthmagazine