Až příště uvidíte krásné bíle kvetoucí bezové keře, vezměte košík nebo látkovou tašku a dejte se do sběru. Dá se z nich velmi jednoduše vyrobit spoustu delikates.
Využijete květy i bezinky
Z bezových keřů se nejčastěji využívají květy, z nichž se dá připravit úžasný sirup. Nebo se dají usušit a můžete si z nich po celou zimu vařit lahodný a voňavý léčivý čaj. A jestli jste náhodou květy už prošvihli, počkejte si na konec léta. Na keřích se objeví bezinky, které se po převaření také dají různě zpracovat.
Květy bezu jako lék
Bezové květy vynikají antioxidačními a protizánětlivými účinky. Podporují imunitní systém, pomáhají při problémech s trávením a nadýmáním. Obsažené silice jsou skvělým podpůrným prostředkem při léčení kašle, nachlazení nebo horečky.
Jednoduchý recept na bezový sirup
Sirup z bezových květů si vyrobíte velmi snadno podle následujícího receptu. Vezměte 30 bezových květů, vložte do 2 litrů vody, přidejte 2 bio citrony nakrájené na plátky a 30 gramů kyseliny citronové. Takto nechte odstát po dobu 24 hodin na temném místě. Poté sceďte tekutinu do hrnce a pomalu začněte zahřívat. Až dosáhnete varu, přidejte 2 kila cukru a pořádně promíchejte. Takto vzniklý sirup povařte deset minut a ještě horký vlijte do čistých uzavíratelných lahví. Ponechejte v suché a chladné místnosti. Právě jste získali vynikající sirup, který využijete v létě do limonád nebo v zimě do čajů při nachlazení.

Vynikající domácí likér
Pokud máte rádi sladké alkoholické likéry, vyzkoušejte i tento recept z bezových květů. Budete opět potřebovat 30 květů bezu. Zalijte je litrem vodky, přidejte 2 nakrájené bio citrony, rozříznutý vanilkový lusk nebo pár lístků meduňky. Uzavřete ve sklenici a ponechte louhovat cca 14 dní na tmavém a chladném místě. Obden sklenici protřepte a po dvou týdnech tekutinu sceďte. V hrnci si připravte sirup z půl kila cukru a půl litru vody. Po jeho vychladnutí smíchejte s bezovým macerátem. Po pár dnech odležení máte hotový lahodný likér, který chutná skvěle na ledu nebo přimíchaný do různých letních koktejlů.
Foto: Shutterstock, zdroj: Homebrewanswers, BBCGoodFood, WellnessMama