Nemáte s pečivem z obchodu dobrou zkušenost? Máme pro vás recept na tak vynikající rohlíky, že je budete péct zas a znova. Na jejich přípravě není nic složitého a zvládnete to hravě s běžnými surovinami a klasickou troubou.
Často se vám stává, že máte chuť na čerstvé pečivo, ale pekárnu máte z ruky? Upečte si své vlastní rohlíky během 40 minut. Přinášíme vám velmi snadný recept.
Na deset rohlíků budete potřebovat:
- 400 g hladké mouky
- 50 ml oleje
- 250 ml vlažné vody
- 30 g droždí
- 2 lžičky cukru krystal
- 1,5 lžičky soli
- semínka na posypání
Postup je velmi jednoduchý
Prosejte mouku do mísy. Potom si připravte kvásek tak, že dáte do malé misky cukr, z celkového množství vody odeberte čtyři lžíce vody a přidejte je společně se lžičkou mouky z mísy do misky s cukrem. Promíchejte a do tohoto základu rozdrobte droždí. Přikryjte utěrkou a nechte kvásek v klidu po dobu pěti minut pracovat. Po uplynutí této doby udělejte do mísy s moukou důlek. Nalijte do něj kvásek, zbytek vody, olej a přidejte sůl. Vypracujte vláčné těsto.

Tvarování rohlíků a pečení
Těsto si vyválejte do tvaru kruhu vysokého asi 0,5 centimetru a rozkrájejte ho na 10 stejných dílů, jako kdybyste krájeli pizzu. Od nejširší části trojúhelníku potom smotejte každý kousek těsta do tvaru rohlíku. Dejte je vedle sebe na plech vyložený pečícím papírem, přikryjte utěrkou a nechte takto odpočívat ještě dalších 10 minut. Potřete rohlíky vodou a posypejte semínky dle vlastního výběru. Pečte v předehřáté troubě na 230 °C po dobu cca 15 minut.
Pár rad na závěr
Mějte všechny ingredience v pokojové teplotě. Jedině tak se vám rohlíky povedou na jedničku. Aby vám těsto krásně vykynulo, používejte klasickou bílou mouku. Na posyp můžete použít lněná semínka, sezam nebo třeba mák.
Foto: Shutterstock, zdroj: Toprecepty, Vikendovepeceni