Zapomeňte na klasický spor knedlíky vs. noky a vsaďte na gnocchi. To je totiž pochoutka, kterou připravíte na sto způsobů. Kde se gnocchi vzaly a jak s nimi kouzlit v kuchyni?
Kde se vzaly gnocchi?
Gnocchi (čteme jako ňoky) pocházejí samozřejmě ze země, která je kolébkou těstovin, tedy z Itálie, i když první zmínky o malých knedlíčcích z mouky, vody a vajec sahají až do starověkého Říma. Do 16. století se v Evropě gnocchi připravovaly pouze z mouky a vody, pak už začaly být přidávány i brambory.
Gnocchi na sto způsobů
Tato pochoutka je nejrozšířenější v severní Itálii, ale za svou ji vzali také v jižní Americe. Proto se tyto světové noky dají připravit na desítky způsobů. Gnocchi po římsku se místo z brambor připravují z krupicové mouky a jsou zapékány v troubě s máslem a sýrem. Oblíbená je také dýňová varianta a v Toskánsku dokonce přišli s dietnější verzí Gnocchi di ricotta, brambory nahrazuje ricotta. Nejrozšířenější jsou pak gnocchi s rajčatovou omáčkou a bazalkou a nejjednodušší s máslem a šalvějí.
Křupavé gnocchi do salátu
Připravte si salát tak, jak jste zvyklí. Použijte oblíbenou zeleninu, koření a dresink. Ale ještě si do něj upečte gnocchi. Nebudete litovat.
- gnocchi
- olej
- sladká paprika
- sůl
Gnocchi společně s paprikou, solí a olejem nasypte do mísy a důkladně promíchejte. Poté je rozložte na plech vyložený pečicím papírem a pečte v troubě předehřáté na 200 °C přibližně 40 minut. Křupavé gnocchi přidejte do hotového salátu těsně před podáváním.

Restované gnocchi
Výborně poslouží jako netradiční příloha.
- balíček gnocchi
- olej
- sójová omáčka
- sůl
- pórek nebo jarní cibulka
Gnocchi uvaříme podle návodu, ale vaříme pouze 1 minutu. Přecedíme, necháme okapat. Poté na pánvi rozehřejeme olej a gnocchi orestujeme dozlatova. Podle chuti osolíme, můžeme přidat i osmažený pórek nebo cibulku a jemně dochutit sójovou omáčkou.
Foto: Shutterstock, zdroj: iRozhlas, Toprecepty, Kupi