Stává se vám někdy, že je maso, které dlouze vaříte, stále tvrdé? Existuje několik osvědčených triků, jak dosáhnout toho, aby se rozpadalo a bylo krásně měkké. Zachránit ho můžete po uvaření i před samotnou přípravou.
Nezapomeňte maso předem důkladně marinovat
Abyste dosáhli skvělého výsledku při vaření masa, můžete některé kroky podniknout ještě před samotným vařením. Pokud je to možné, zvolte místo hovězího masa maso telecí, které je obecně méně tuhé. Velmi pomůže, když maso den předem naložíte do marinády. Použijte k tomu česnek, jogurt, citron nebo ocet, což jsou suroviny, které díky obsahu kyselin a enzymů pomáhají ke změkčení masa. Nezapomeňte ani na olej, který dodá masu vláčnost a zvýrazní finální chuť celého jídla. Důležitá je také sůl, díky níž získá maso jemnější strukturu.
Nejlepší je tlakový hrnec a nízká teplota
Jestli máte doma tlakový hrnec, neváhejte ho na vaření masa použít. Maso z tlakového hrnce bývá mnohem měkčí než z toho klasického. Také se snažte být trpěliví. Vždy je lepší vařit déle na nižší teplotu. V opačném případě by se maso příliš vysušilo. Pokud se vám však stane, že jste uvařili maso a je stále tvrdé, i tak se dá ještě mnohé před servírováním udělat.

Co s tuhým masem
Zdá se vám, že jste maso už vařili dostatečně dlouho, ale stále není tak měkké, jak jste si představovali? Využijte některou z následujících rad. Zkuste do hrnce přidat lžíci rumu nebo vodky. Pokud nemáte tvrdý alkohol, nasypejte k masu trochu jedlé sody nebo kypřícího prášku. Alkohol i prášek na pečení ho dokáže docela hodně změkčit. Když už je potřeba maso podávat, můžete vyzkoušet ještě to, že ho nakrájíte na tenoučké plátky a každý z nich ještě potřete olivovým olejem. Bude díky tomu působit mnohem měkčí, než ve skutečnosti je a vaší chyby si nejspíš nikdo ani nevšimne.
Foto: Shutterstock, zdroj: BHG