Fazole. Vydatná potravina, která nejen zasytí a zabrání přejídání, ale také oplývá neskutečným množství příznivých zdravotních účinků. Co všechno fazole dokážou a hlavně, jak si je připravit tak, že se budeme olizovat až za ušima?
Proč zrovna fazole?
Fazole jsou výborným zdrojem bílkovin, vlákniny, železa, vápníku, draslíku, vitamínu C a B. Pocházejí z Mexika, Střední a Jižní Ameriky. Fazole regulují hladinu cukru v krvi, podporují zdraví srdce, pomáhají při anémii, zácpě, působí preventivně proti rakovině, snižují krevní tlak, zabraňují vrozeným vadám, zvyšují obsah enzymů. A to není všechno. Fazole snižují depresi, zlepšují zdraví očí a mírní příznaky předmenstruační syndromu. Mají nízký glykemický index, takže nedělají problém ani diabetikům.
Nezapomenutelné mexické fazole
- 400 g fazolí v rajčatové omáčce
- 1 stroužek česneku
- 2 lžíce oleje
- 1 paprika nakrájená na kousky
- 1 najemno nasekaná cibule
- ½ lžičky sušeného chilli
- limetková šťáva
- sůl a pepř

Rozpálíme olej na pánvi a osmažíme na něj cibuli, papriku a česnek. Smažíme tak dlouho, dokud zelenina nezměkne. Přidáme chilli a minutu mícháme. Pak do směsi nalijeme fazole, pořádně promícháme a podle chuti přidáme sůl, pepř a limetkovou šťávu.
Jak mexické fazole podávat?
Fazole můžeme třeba k večeři servírovat hezky česky klasicky s nakrájeným čerstvým chlebem. Skvěle chutnají také jako obědové menu s rýží. A pokud chceme překvapit návštěvu nebo prostě jen oživit domácí tabuli, podáváme v tortille.
Další fazolová jídla
Fazole jsou natolik zdravé, že bychom je měli do jídelníčku zařadit na pravidelné bázi. Fazole přidáváme do polévek, dušených pokrmů, těstovin a salátů. Mezi oblíbené pokrmy patří chilli noc carne, pečené fazole, fazolový guláš nebo fazolová pomazánka.
Foto: Freepik, zdroj: Zdravopedie, Apetitonline, Jsmekocky