O tom, že i ze zeleniny můžete vykouzlit lahodný dezert, vás přesvědčí náš recept na sladkou buchtu z červené řepy. Její chuť je úžasná a smlsnou si na ní i ti, kteří jinak zeleninu odmítají. Benefitem je její snadná příprava.
Vitamínová bomba na talíři
Červená řepa se pro své blahodárné vlastnosti využívá po staletí. Už staří Římané ji považovaly za všelék. Do Čech s dostala ve 13. století a používala se do kaší, zavařovala se, zapékala a byla součástí každodenní kuchyně. V záplavě dalších nových potravin, se na ni trochu pozapomnělo, ale díky jejím zdravotním benefitům ji opět můžeme vídat na našich talířích. A to je velmi dobře, protože červená řepa je naprostá vitamínová bomba.
Co všechno řepa dokáže
V červené řepě najdete spoustu vitamínů a minerálů. Obsahuje velké množství železa, čímž působí proti chudokrevnosti a únavě. Najdete v ní draslík napomáhající ke správné funkci srdce a k regulaci krevního tlaku. Vysoký obsah vlákniny v červené řepě je dobrý na trávení a betanin pomáhá s detoxikací jater. Výhoda řepy tkví v tom, že si většinu zdraví prospěšných látek uchovává i po tepelné úpravě. Proto si z ní můžete upéct například vynikající buchtu, čímž do sebe všechny důležité látky elegantně dostane i ten, kdo této zelenině moc neholduje.

Jak na buchtu z červené řepy
Připravte si 300 g vařené červené řepy, 200 g hladké mouky, 200 g cukru, 100 g hořké čokolády, 100 ml oleje, 3 vejce, 1 lžičku prášku do pečiva a špetku soli
Uvařenou, vychladlou a oloupanou řepu nastrouhejte najemno. Vejce s cukrem vyšlehejte do pěny a smíchejte s olejem, rozpuštěnou čokoládou a řepou. Nakonec přisypejte mouku s práškem do pečiva a špetkou soli. Podle chuti můžete přidat i rozinky nebo nasekané ořechy. Těsto nalijte do vymazané a vysypané formy a pečte po dobu cca 45 minut při 180 °C. Vychladlou buchtu můžete ještě polít čokoládovou polevou nebo ji podávat jen poprášenou moučkovým cukrem.
Foto: Freepik, zdroj: Apetitonline, Ceskatelevize