Lněné semínko patří mezi superpotraviny (potraviny obsahující vysoké množství látek prospívající zdraví člověka). Nejen, že lněné semínko nabízí v bohatém množství bílkoviny, minerály (hořčík, fosfor, selen, železo), antioxidanty a vlákninu, ale také omega-3 mastné kyseliny.
Proč omega-3 mastné kyseliny?
Omega-3 mastné kyseliny mají klíčový význam pro správnou činnost mozku, optimální růst a vývoj. V minulosti byly obsaženy v rostlinách, ovšem dlouholetá kultivace vedla k dominanci omega-6 mastných kyselin. Proto jsou omega-3 mastné kyseliny aktuálně zastoupeny hlavně v tučných mořských rybách. Nicméně máme skvělou zprávu. Jejich výborným zdrojem je také nenápadné lněné semínko.
Jak lněné semínko zařadit do jídelníčku?
Ujistěte se, že máte doma mleté lněné semínko, to celé totiž projde trávicím traktem takřka bez užitku. Jakmile máte semínko mleté nebo nadrcené, můžete si ho přidat do jogurtů, salátů, kaší, smoothie nebo domácího pečiva. Dovede dokonce nahradit i vajíčko. Stačí smíchat lžíci lněného semínka se třemi lžícemi vody.

Kolik lněného semínka zkonzumovat?
Doporučená denní dávka se pohybuje mezi jednou a dvěma polévkovými lžícemi, což odpovídá 10-20 g. Toto množství vám, jako dospělému, poskytne dostatek omega-3 mastných kyselin. Ze začátku raději začněte na jedné lžíci a postupně navyšujte, tělo si na vyšší příjem vlákniny potřebuje zvyknout. Jakmile vlákninu navýšíte, soustřeďte se také na bedlivé dodržování pitného režimu. Lněné semínko na sebe totiž váže vodu, při nedostatku tekutin tudíž způsobuje nadýmání nebo zácpu. Těhotným a kojícím postačí lžíce denně, malým dětem čajová lžička denně.
Tak. Když si občas dopřejete tučnou mořskou rybu a na pravidelné bázi budete konzumovat lněné semínko, máte o příjem omega-3 mastných kyselin postaráno.
Foto: Freepik, zdroj: Vegmania, Jsmekocky

