Sekaná z cukety chutná skoro jako ta masová a je mnohem zdravější

Každý, kdo někdy připravoval svou domácí sekanou, jistě ví, že se tento pokrm dá ozvláštnit různorodými ingrediencemi. Může to být například sýr nebo houby. Základem tohoto klasického receptu však stále zůstává mleté maso. Pokud byste si však v kuchyni chtěli trochu zaexperimentovat, vyzkoušejte sekanou z cukety.

Chutná i výživná

Cuketa je výbornou plodovou zeleninou, z níž se dá připravit spousta různých pokrmů včetně legendárního francouzského ratatouille. Dá se jíst buď samotná, ideálně grilovaná s lahodným dipem nebo jako výborná příloha k masu. Nic s ní nezkazíte ani pokud ji orestovanou přidáte do těstovin. Kromě jiného má cuketa vysokou výživovou hodnotu. Obsahuje totiž spoustu vápníku, hořčíku, železa, vitaminy skupiny B a vitaminy A a C.

Pro masožrouty i vegetariány

Cuketová sekaná je jedním z receptů, na němž si pochutná opravdu každý. A kdo jiný ocení sekanou cuketovou jako alternativu k té masové než přísní vegetariáni. Stačí jen z receptu níže vyřadit salám a slaninu – postup zůstává stále stejný.

Ingredience:

  • 500 g cukety
  • 100 g tvrdého sýra (dle chuti)
  • 200 g salámu (popřípadě slaniny)
  • 3 stroužky česneku
  • 3 vejce
  • 1 cibule
  • 6 lžic hladké mouky
  • 1 prášek do pečiva
  • sůl
  • pepř
  • olej
  • koření dle chuti (doporučena je směs na mletá masa)

Postup:

Nejprve si vezmeme omytou cuketu, kterou oloupeme a nastrouháme nahrubo. Následně je potřeba, abychom z ní vymačkali přebytečnou vodu. Salám (nebo slaninu) a cibuli nakrájíme na kostičky, nastrouháme sýr a prolisujeme česnek. Všechny tyto suroviny smícháme dohromady. Poté do nich přidáme vejce, mouku a prášek do pečiva. V případě, že se nám směs zdá řídká, zahustíme ji přidáním mouky. Hlavně nesmíme zapomenout na koření a sůl. Jakmile budeme se vším hotovi, vlijeme hmotu do olejem vymazaného pekáče, který vložíme do trouby vyhřáté na 200 °C. Po 10 minutách pečení teplotu stáhneme na 180 °C. Celková doba pečení je 40 – 45 minut. Pro vytvoření zlatavé kůrčičky pustíme na posledních 5 minut gril.

Foto: Shutterstock

Hořkou cuketu nejezte

Předtím, než začnete cuketu zpracovávat, je lepší ji nejdříve ochutnat. Plod, který je v pořádku má mít neutrální nebo nasládlou chuť. V případě, že je cuketa hořká, mohli byste si její konzumací přivodit otravu.

Foto: Shutterstock, zdroj: toprecepty, nzip