Břišní tuk je nejen nevzhledný, ale i nebezpečný. Zbaví vás ho změna v jídelníčku

Vedle tuku v podkoží, který formuje naši postavu tu máme ještě tuk nitrobřišní (viscerální), jenž obaluje naše vnitřní orgány a plní tak svou ochrannou funkci. Problém nastává tehdy, je-li viscerálního tuku kolem našich orgánů příliš silná vrstva, což významně zvyšuje riziko různých zdravotních problémů. Jako první můžeme zmínit například cukrovku 2. typu, která je právě výsledkem nezdravého životního stylu. Rovněž nám hrozí i vyšší riziko srdečních onemocnění, demence, rakoviny nebo sexuálních dysfunkcí. Abychom tyto hrozby snížili na minimum, je třeba se v první řadě zaměřit na změnu jídelníčku.

Vše nám prozradí obvod pasu

Na rozdíl od podkožního tuku, ten uvnitř břicha není pouhým okem vidět. Je zde však jedna metoda, jak zjistit, zda jsou naše hodnoty viscerálního tuku rizikové nebo ne. Stačí si vzít krejčovský metr a změřit si obvod pasu (v oblasti pupku). U žen by zde neměly míry přesáhnout 88 cm, u mužů je maximální hodnota 102 cm. Čím více centimetrů si naměříme v oblasti pasu, tím větší zdravotní rizika nám hrozí.

Vedle nevhodného jídelníčku se na vzniku tuku podílí i příliš velký stres, nepravidelnost v jídle a hladovění – při hladovění si totiž tělo ukládá tuk do zásoby. Na vině je i vyšší věk a hormonální nerovnováha.

Vynechte jednoduché cukry a přijímejte bílkoviny a vlákninu

V případě zbavování se břišního tuku je nutné zjistit příčinu jeho vzniku. Samozřejmě pak platí pravidlo pestré stravy, která by měla obsahovat dostatek bílkovin, zdravých tuků a komplexních sacharidů.

Hubnutí rozhodně nejvíce škodí vysoký příjem jednoduchých cukrů, které když nespálíme, ukládají se v nás právě v podobě nechtěného tuku. Proto je dobré vynechat (nebo výrazně omezit) sladké limonády, sladkosti a bílé pečivo.

Na místo toho bychom si měli dopřávat spíše celozrnné produkty a k tomu i spoustu zeleniny. Zelenina je nízkokalorická a také v sobě obsahuje vlákninu, která nás na dlouho zasytí, takže nebudeme mít potřebu neustále navštěvovat ledničku. Mezi zeleninu, která je velmi bohatá na vlákninu patří například brokolice, zelený hrášek, růžičková kapusta nebo tuřín. Tolik důležitá vláknina je hojně obsažena i v celozrnných obilovinách, luštěninách, semínkách i v ovoci.

V neposlední řadě je třeba zmínit i důležitost přijímat zdravé tuky, které objevíme v mořských rybách, avokádu, oříšcích a také v již zmíněných semínkách. Pro studenou kuchyni jsou perfektní oleje lisované za studena. Přidáním takového extra panenského olivového oleje do salátu podpoříme příjem vitaminů, které jsou rozpustné v tucích.

Foto: Shutterstock

Změna stravování rozhodně není vše

Při hubnutí jde správně nastavený jídelníček ruku v ruce s pravidelný pohybem. Nejen, že tak tělo posílíme, ale rovněž nastartujeme spalování – o to nám přeci ve snaze zbavit se přebytečného tuku tolik jde. Ideální je kombinovat posilování se zátěží spolu s aerobním cvičením (aerobik, plavání, běhání, jízda na bruslích, svižná chůze…). Cvičení by se mělo opakovat alespoň třikrát v týdnu.

Nejen při cvičení ale i v rámci klidového stavu je třeba pamatovat na pitný režim. V závislosti na fyzické aktivitě bychom měli denně vypít 2 až 3 litry tekutin (nejlépe čisté vody). Káva ani alkohol se do pitného režimu nepočítají.

Foto: Shutterstock, zdroj: HoustonMethodist, NottingHampost