Cukroví už vám neztuhne. Je potřeba zajistit mu dostatečnou vlhkost

Pečete rádi cukroví? Chcete, aby bylo co nejdříve a co nejdéle měkké? Známe 3 jednoduché a osvědčené triky, o kterých jste možná nevěděli. Díky nim vám už cukroví neztuhne a bude krásně měkké.

Základ je správné uskladnění

Vánoční cukroví potřebuje čas na odležení a změknutí. Pokud pečete v předstihu, je potřeba ho dobře uskladnit, aby vydrželo a změklo do Štedrého dne. A s dobrým uskladněním jde ruku v ruce i vlhkost, která je pro měkké pečivo stěžejní. Znáte tyto triky pro lahodné a vláčné cukroví?

Kouzlo tkví v obyčejné papírové krabici

Nejlepší službu pro měkké cukroví vám prokáže obyčejná papírová krabice. Jestli nemáte vhodnou papírovou krabici, cukroví můžete dát i do plastových krabiček a plechových dóz, ale vystelte je papírovými ubrousky. Přesto vám doporučujeme co nejdříve papírovou krabici sehnat, ta totiž tento úkol splní na 100 %. V plastu nebo plechu se může stát, že vám cukroví naopak ztuhne. A to je přesný opak toho, co potřebujete.

Krabici uložte na nějakém místě, kde je poměrně chladno a navíc vlhko. Dobré je využít například sklep. Pokud takové místo nemáte, můžete použít vlhkou látkovou utěrku, kterou položíte pod krabici. Ta vlhkost nasákne a dostane se k cukroví. 

Foto: Shutterstock

Vlhkost zajistí i jablko nebo chleba 

Pokud se vám nechce použít trik s vlhkou utěrkou, je tu ještě jedna velmi osvědčená rada. Chleba nebo jablko umístěné v krabici s cukrovím poslouží stejně dobře jako utěrka. Jen je potřeba umístit tyto potraviny tak, aby se cukroví nedotýkaly a kontrolovat jejich stav. Čas od času se musí vyměnit za čerstvé, obzvlášť pokud cukroví skladujete delší dobu. 

Není času nazbyt? Použijte troubu

Ozvala se vám o adventu nečekaná návštěva a už k vám míří? Chcete je pohostit cukrovím, které je stále tuhé, ale čas na několikadenní měknutí prostě nemáte? V těchto případech můžete využít troubu. Umístěte do ní hrnek s horkou vodou a předehřejte ji na 120 °C. Pak do ní vložte cukroví a nechte ho tam 10-15 minut. Když ho vyndáte, mělo by být krásně změklé a připravené k podávání. 

Foto: Shutterstock, zdroj: Kingarthurbaking, marthastewart