Díky těmto dvěma ingrediencím vám čerstvá jablka vydrží až do příští sezóny

Jablko u nás patří mezi nejoblíbenější ovoce a není divu. Nejen, že patří mezi regionální potraviny, takže nemusí cestovat tisíce kilometrů, aby se dostal na náš stůl, ale obsahuje i velkou dávku pro tělo prospěšných vitaminů a minerálů. Jablko obsahuje vitamin C, železo, měď, zinek, křemík, vápník, hořčík a draslík. Zároveň se z něj dá připravit spousta chutných nápojů a pokrmů.

Jaké pochoutky lze připravit z jablek

Jakmile sklidíte nebo zakoupíte větší množství jablek, je nasnadě je začít okamžitě zpracovávat do moučníku, kompotů, přesnídávek nebo marmelád. Můžete si z nich vyrobit i jablečný cider, čaj nebo mošt. Pokud vám dochází nápady, co z jablek vyrobit, je nejlepší je zpracovat do formy polotovaru, kdy si následně vyberete, do jakého jídla je zpracujete. Tento polotovar vám přijde vhod, kdykoliv vám bude neočekávaná návštěva klepat na dveře a vy budete potřebovat urychleně vykouzlit skvělý moučník. Bude k užitku i během chladných dnů, kdy dostanete chuť na žemlovku nebo ovesnou kaši s ovocem.

Foto: Freepik

Jak zavařit jablka tak, aby vám dlouho vydržela

Na zavaření jsou nejlepší jablka s tvrdší slupkou nebo ta mírně kyselá. Použít ale můžete zrovna ta, která máte po ruce. Jablka omyjte, zbavte jádřinců a nakrájejte na malé kousky. Pokud mají jablka pěknou slupku, není potřeba je loupat. Aby vám během přípravy jablka nezčernala, vložte je do hrnce s vodou a citronovou šťávou.

Okrájená jablka plňte do připravených zavařovacích sklenic tak 2 centimetry pod okraj sklenice. Do každé sklenice s jablky přidejte lžíci cukru nebo medu a zalijte vodou tak 1 centimetr pod okraj sklenice. Jablka můžete dochutit přidáním skořice, hřebíčku, vanilky nebo rumu. Poté sklenice důkladně uzavřete. Jablka sterilujte ve velkém hrnci, který naplníte vodou zhruba do poloviny výšky sklenic. Jakmile se voda začne vařit, ztlumte plamen a nechte takto vařit půl hodiny. Po uplynutí této doby, vyndejte sklenice s jablky z hrnce ven a otočte je dnem vzhůru. Nechte je takto dokud nevychladnout a potom přendejte do lednice, kde vám uskladněné vydrží i několik měsíců.

Foto: Shutterstock, zdroj: Food52, Masterclass