Cože?! Jak mohou být domácí vejce škodlivá? Vždyť domácí produkty jsou přece ty nejzdravější, co víc si můžeme přát. No jo, ale ono se to bio totiž taky musí umět. A ne každý, kdo si koupí slepici, ví jak na to.
U domácích vajec je riziko vyšší
Domácí vejce jsou rozhodně nabitější živinami než vejce z obchodu. Zvlášť pokud má vaše slepice životní prostor větší než přecpaná klícka a k obídku něco zelenějšího než antibiotika a hormony. Ale i tak se mohou vyskytnout problémy. Nejčastěji jde o nevhodné skladování vajec a také stáří i nemocnost nosnic.
Do kurníku nepovolaným osobám vstup zakázán
Každého, kdo přichází do styku se slepicemi, je důležité poučit o náležitém chování. I když se se slepicí mohou děti například zkusit pomazlit, vždy je třeba si potom umýt ruce, protože slepičí trus často obsahuje zárodky onemocnění. Také je třeba dát pozor, aby slepice nesežraly něco, co by mohlo být jejich vejcím osudným.

Pozor na hygienu chovu
Čím je slepice (nosnice) starší, tím větší risk. Slepice stárne, potýká se s chorobami a parazity a její vejce nemusí být tak úplně košer. Po dvou až třech letech je dobré hejno vyměnit. Ve velkochovech mění už po roce. Pokud však všechny normy dodržujete tak, jak máte a slepice se u vás mají jako prasata v žitě, není se čeho bát. Tedy až na nenadálé okolnosti, k jakým došlo v Nizozemsku.
Děsivý případ z Nizozemska
Vejce v nizozemských domácích chovech byla kontaminována tzv. „věčnými chemikáliemi“ PFAS. Tyto látky se nerozkládají a mohou přispět k rozvoji mnoha onemocnění včetně rakoviny. Obsahují je pěny do hasicích přístrojů, ale také běžné spotřební zboží jako jsou teflonové pánve nebo outdoorové oblečení. Jak se tyto jedy do vajec dostaly? Pravděpodobně přes žížaly. Žížaly žijí v kontaminované půdě, slepice žížalu zhltne a je to. V Nizozemsku tedy proběhlo měření výskytu těchto látek jak v půdě, tak ve vejcích, ale čeští lidé se podobným výzkumům brání. Takže kdo ví. Možná máme také nakažená vejce, ale co mozek neví, žaludek nebolí.
Foto: Shutterstock, zdroj: Vitalia, ekonews