Jak správně číst etikety. Některá éčka mají přírodní původ, sledujte ta chemická

Většina potravin obsahuje konzervanty, barviva a další aditiva. O složení jednotlivých produktů nás informují etikety. Umíte je ale správně číst? Pokud se zaměříte jen na syntetická éčka, velmi si orientaci ve čtení etiket zjednodušíte. 

Potraviny plné éček poznáte na první pohled

Nemusíte být mistr na čtení etiket, abyste už podle vzhledu poznali, které potraviny mají chemických éček požehnaně. Bohužel jsou to většinou produkty určené dětem, které hrají všemi barvami, aby děti zaujaly. Ani etiketu nečtěte a obloukem se jim vyhněte. Takto vylepšené potraviny totiž mohou způsobit bolesti hlavy, břicha, podpořit  různé alergie nebo stát za rozvojem hyperaktivity. Mezi nejhorší patří aspartam (E951), glutamát sodný (E621) a dusitan sodný (E250). Z barviv je to potom E110, E132, E133 a jiná.

Pozor na umělá sladidla a cukr

Cukr se v dnešní době “nenosí”. Nemyslete si však, že potraviny, na nichž je uvedeno “bez cukru” nebo “se sníženým obsahem cukru”, jsou zdravější variantou. Aby potravina mohla nést nálepku “bez cukru”, musí obsahovat méně než 0,5 g cukru na 100 g výrobku. Má-li méně než 5 g cukru na 100 g výrobku, je to potravina “se sníženým obsahem cukru”. V těchto produktech ale bývá cukr nahrazen umělým sladidlem. Pokud je na etiketě uvedeno označení E900-E999, dejte od této potraviny raději ruce pryč. Obsahuje průmyslově zpracované látky, které jsou v některých zemích dokonce zakázány, neboť se s nimi spojuje vznik karcinomů.

Foto: Freepik

Jakým produktům se vyhnout

Nelze to udělat vždy, ale jak to je jen možné, nekupujte sladkosti hýřící barvami, sladké nápoje, nízkotučné a nízkokalorické výrobky, polotovary, ani potraviny, které mají příliš dlouhou trvanlivost. Tato jídla totiž obsahují syntetických éček a chemických barviv nejvíce. U tuků si dejte pozor na označení “částečně ztužené tuky”. To totiž v jiné řeči znamená, že jsou plné trans mastných kyselin, jenž jsou pro náš organismus škodlivé. Najdete je v různých sušenkách a rádoby čokoládových polevách.

Foto: Freepik, zdroj: Svetplodu, Lepsislozeni