Jak správně upéct krkovici. Na plátky, a přesto vcelku

Správně upečená vepřová krkovice potěší nejednoho milovníka masa. Jak ji ale připravit tak, aby byla šťavnatá a rozplývala se na jazyku? Máme pro vás jednoduchý recept, který zvládnete levou zadní. A uvidíte, že i ti nejnáročnější strávníci se budou olizovat až za ušima.

Na výběru masa si dejte záležet

Při výběru masa dávejte přednost kvalitě před kvantitou. Tu nejlepší krkovici seženete přímo od farmáře. Myslíte si, že mezi klasickým masem z velkochovu a tím v bio kvalitě není rozdíl? To byste se divili. Poznáte ho v chuti i v délce přípravy. Vepřové maso má velké množství bílkovin a obsahuje i plno vitaminu B, železa, draslíku, hořčíku a omega 3 mastných kyselin. Není ale potřeba ho jíst denně. Dopřejte si ho jednou začas, ale za to si ho pořádně vychutnejte.

Jak na přípravu krkovice

Připravte si kus vepřové krkovice, sůl, pepř a pět stroužků česneku. Krkovici i česnek nakrájejte na silnější plátky, které na sebe budete vrstvit. Každý plátek masa důkladně osolte, opepřete a přidejte na něj plátky česneku. Následně ho přikryjte dalším plátkem masa a celý postup opakujte do té doby, dokud nebudete mít všechny kusy masa na sobě položené. Jakmile máte krkovici opět v celku, svažte ji provázkem nebo špejlemi do původní podoby. Maso takto vložte do pekáče vymazaného máslem nebo sádlem. Maso po obvodu znovu osolte, opepřete, přidejte kmín a sušený tymián. Pokud se bojíte, že budete mít z masa málo výpeku, můžete do pekáče přidat ještě trochu sádla a maso podlít vodou. Pekáč přiklopte a pečte na 180 °C asi hodinu a půl. Po této době odstraňte poklici, maso polijte výpekem, ztlumte teplotu v troubě a nechte krkovici dopéct dozlatova při teplotě 150 °C.

Foto: Shutterstock

S čím krkovici podávat

Krkovici můžete jíst s jakoukoliv přílohou. Skvělá bude s brambory i bramborovou kaší, ale můžete si ji dát klidně i jen tak s chlebem. Výhodou je, že krkovici už budete mít naporcovanou, takže po vyndání z trouby můžete pouze sundat provázek a nandat na talíř jednotlivé plátky masa, aniž by hrozilo, že se při jeho krájení popálíte.

Foto: Shutterstock, zdroj: jimezdrave, fresh.iprima