Kdy vývar správně osolit. Špatné načasování může změnit jeho chuť

Pravému poctivému domácímu vývaru se nic nevyrovná. Že skvěle chutná, to víme, ale také jeho zdravotní přínosy jsou nedocenitelné. Přečtěte si, co vše se ve vývaru skrývá, a hlavně kdy a jak jej co nejlépe osolit.

Zázračná moc vývaru

Vývar prohřívá, posiluje, revitalizuje a dodává tělu potřebné živiny. Vývar dlouho tažený navíc obsahuje kolagen, který buduje kosti, klouby a chrupavky. Velmi důležitý je také pro zuby, šlachy a vazivové tkáně. Kolagen prospívá dokonce i pleti, vlasům a nehtům. Co se minerálů týče, tak vývar z kostí dám dodá vápník, hořčík a fosfor.  Želatina, která vzniká štěpením kolagenu, blahodárně působí na střeva a trávicí soustavu.  Také z masa se při dlouhém vaření uvolňují látky obsahující vitamíny A, D, E a K. Další vitamíny a živiny navíc získáme také ze zeleniny, kterou do vývaru přidáme. A samozřejmě musíme zmínit, že vývar pomáhá v boji s nemocemi, únavou, dokonce i s kocovinou.

Kdy vývar osolit?

Existují dvě možnosti. Osolit hned v počátku, nebo osolit až na úplný konec. Byl proveden experiment, kdy kuchaři osolili jednu polévku hned na počátku vaření a druhou na konci. Co z toho vzešlo?

Maso i zelenina budou rovnoměrněji a poctivěji slané, pokud přidáme sůl hned na začátku vaření. Sůl totiž potřebuje nějaký čas, aby do potravin hluboce a rovnoměrně pronikla, a lépe se jí to také daří při vyšších teplotách. Proto raději solte hned na začátku.

Pokud sůl přidat zapomenete nebo prostě jen chcete osolit jídlo až na konci, přidejte raději pouze trochu soli, jinak přesolíte. Sůl se totiž drží spíše jen na povrchu, proto jídlo chutná mnohem slaněji. Možná si říkáte, že je to přece výhoda, osolíte v konečném důsledku méně. To sice ano, ale chuť bude planá. Tato zásada platí obecně téměř u všech pokrmů.

Foto: Shutterstock

Tipy pro co nejchutnější vývar

  • Základní zeleninou, která by neměla chybět v žádném vývaru, je: cibule, mrkev, celer a pastinák. Dále můžete přidat ještě česnek, řapíkatý celer nebo pórek.
  • Cibuli neloupejte, její slupka zaručí žádoucí barvu.
  • Na 1 litr vývaru přidejte 1 bobkový list, 3 kuličky nového koření a 5 kuliček pepře.
  • Co se bylinek týče, tak sáhněte po petrželi, libečku, kerblíku nebo tymiánu.
  • Vždy začínejte se studenou vodou, kterou pozvolna přivedete k varu.
  • Pěnu z povrchu sbírejte lžící nebo jemným sítkem.
  • Vývar nemíchejte.

Foto: Shutterstock, zdroj: apetitonline, americastestkitchen, salveo