Kvalitu masa můžete poznat i jedním prstem. Řezník radí, jak to udělat

Je maso nedílnou součástí vašeho jídelníčku? Váháte někdy nad regály v supermarketu a nevíte jak poznat, které maso je skutečně čerstvé? Máme pro vás jednoduchý návod jak maso otestovat jedním prstem.

Jistě víte, že konzumací třeba jen lehce zkaženého masa můžete způsobit zdravotní obtíže sobě i druhým. Je tedy důležité mít záruku, že maso, které kupujete, je v perfektním stavu. Poradíme vám několik rad, které vám při výběru kvalitního masa pomohou.

Zkontrolujte barvu masa

Většina odborníků se shoduje na tom, že prvotním ukazatelem kvality masa, je jeho barva. Čerstvé maso má jasnou barvu od světle růžové u vepřového masa až po temně červenou u hovězího masa. Zbarvení by mělo být jednolité bez skvrn a odstínů. To poukazuje na to, že nedošlo ke hromadění krve a k oxidaci hemoglobinu ve svalových vláknech. Naopak pokud by se v mase objevily tmavé skvrny nebo krevní sraženiny, je potřeba zvýšené pozornosti. V krvi se totiž mohou množit nebezpečné bakterie a maso vydrží čerstvé pouze jeden den. Pokud maso začíná na povrchu žloutnout, nekupujte ho. Značí to, že se maso začíná kazit. Vyhněte se také masu, které má šedou barvu nebo je zbarvené do hněda.

Otestujte maso tlakem prstu

Pro ověření čerstvosti masa v obalu slouží rychlý tlakový test. Vyndejte maso z regálu a zmáčkněte povrch masa prstem. Vrátilo se okamžitě do svého původního tvaru? Pokud ano, držíte v ruce čerstvé maso. Pokud maso zůstává promáčklé, ukazuje to, že není příliš čerstvé a měli byste sáhnout po jiném.

Freepik
Foto: Freepik

Nenechte se ošálit osvětlením

Dáváte přednost pultovému prodeji? V tom případě se zaměřte na osvětlení pultu. Někteří prodejci totiž používají umělé červené nebo nafialovělé osvětlení. Barva masa se tak může zdát jasně červená i po několik dní. Doporučujeme nechat si maso vytáhnout z pultu a prohlédnout si ho na denním světle.

Řiďte se datem expirace

Stejně jako u jiných výrobků se i u masa vyplatí přečíst si etiketu na obalu. Je na ní uvedeno datum, do kdy by se měl výrobek spotřebovat. Doba úchovy masných výrobků se však neustále prodlužuje díky novým balícím technologiím. Velkou roli v nich hraje právě uchování barvy čerstvého masa.

Doufáme, že vám tyto rady pomohou a výběr kvalitního masa pro vás bude od této chvíle hračkou.

Foto: Shutterstock, zdroj: My-dailyhacks, Nualight