Uvařit rýži není tak jednoduché, ale ani tak složité, jak by se mohlo zdát. Chce to znát pár triků, ale když už do umění vaření rýže proniknete, bude to brnkačka. Hlavně neklesněte tak nízko, abyste servírovali rýži vařenou ve varných sáčcích. A nepropadněte zoufalství, že k dokonale nadýchané rýži potřebujete rýžovar. Nepotřebujete. Zvládneme to i bez něj. Jdeme na to.
Co budeme potřebovat?
- 1 hrnek dlouhozrnné bílé rýže
- ½ lžičky soli – ideálně košer
- 1 a ½ hrnku vody
Příprava
Rýži nejprve propláchneme. Můžeme ji dát do jemného síta, to držet pod tekoucí vodou a za stálého míchání rukou ji studenou vodou proplachovat. Pokračujeme tak dlouho, dokud voda vytékající z rýže není čirá.
Vaření na sporáku
V malém hrnci smícháme 1 a půl hrnku vody a půl lžičky soli. Vodu přivedeme k varu na vysokém plameni. A hned potom vložíme propláchnutou rýži do hrnce. Znovu přivedeme k varu a poté snížíme plamen na minimum. Hrnec přikryjeme pokličkou a necháme bez přerušení vařit asi 15 minut. Rýže musí změknout, ale nesmí být rozvařená.

Kouzlo nadýchané rýže
A teď přichází tajemný trik. Hrnec sundáme z plotny, odkryjeme pokličku a rýži přikryjeme papírovou utěrkou (tak ať se rýže nedotýká). Přes utěrku nasadíme pokličku, abychom ji utěsnili. Rýži necháme 10 minut napařovat mimo plotnu. Utěrka mezitím absorbuje vlhkost a rýže bude nadýchanější. Po 10 minutách sejmeme pokličku i utěrku. Načechráme vidličkou a podáváme.
Klasické chyby při vaření rýže
- Nedostatečné propláchnutí. Pamatujte. Voda z rýže musí být úplně čirá.
- Špatný poměr vody. Nepřehánět to, přidat se dá vždycky.
- Přílišné míchání. Rýže potřebuje klid.
- Vaření na příliš silném/slabém plameni. Začíná se na vysokém stupni, pak se sníží.
Foto: Shutterstock, zdroj: Delish, Kupi