Kuřecí maso v běžném supermarketu zrovna neplane ohňostrojem živin a chutí, ale i mezi nebio kandidáty se dá vybrat menší a větší zlo. Na jaké faktory se během výběru kuřecího masa v chlaďáku klasického obchodu zaměřit?
Dejte na první dojem
Často slýcháme, že první dojem může být mylný. Ano, ale u kuřete ne. Jestli vám na tom mase něco nesedí, tak si ho s sebou domů rozhodně neberte. Omrkněte vzhled a rozhodně si k masu raději i přičichněte. Zkontrolujte, jestli kuře není natržené, jestli nemá modřiny, jestli nehraje neadekvátními barvami a také opatrně, tak abyste neporušili obal, vyzkoušejte, zda je maso pružné. Co se týče vůně, tak žádná vůně, žádný zápach. To je značka ideál.
Raději chlazené než mražené
Pokud můžete, sáhněte po výrobku chlazeném. V mražených produktech totiž není tolik vitamínů, a to je škoda. A když už jsme u toho chlazení, tak zkuste vyčíst informaci, zda bylo kuře chlazeno vzduchem, nebo ponořením do vody. Chlazení vzduchem je mnohem lepší, maso není vystaveno chemikáliím a zůstává déle čerstvé a šťavnaté.

Pozor na antibiotika
Vyberete si maso, do kterého chovatelé nenapíchali všechna antibiotika světa. Když budete mít štěstí, informaci vyčtete na obalu, ale dost se pozná i pouhým pohledem. Extrémně velká kuřata značí, že prošly hormonálním koktejlem. A pokud má kuře obrovská prsa, ale malé nohy, je to úplně jasné.
Bio? Ano
Pokud narazíte na bio kuře, pro jistotu ještě prostudujte etiketu, ale bude-li vše v pořádku, šup s ním do vozíku, rozhodně jde o krok směrem k výživnějšímu masu. Maso obsahuje více výživových složek, kuřata měla o něco lepší život, a navíc nákupem podpoříte lokální farmáře. Kuřata z bio chovu jsou krmena kvalitnější stravou a mají zajištěn pohyb. To vše se do kvality masa nesmazatelně promítá.
Foto: Shutterstock, zdroj: Smartchicken, Energysavingtrust, Kupi