Kam se podělo pravé poctivé vaření ze základních surovin? I když jsme na tom oproti některým západním zemím ještě hodně dobře, dost často sáhneme po surovinách, které nejsou tak úplně košer. Jak se navrátit ke kořenům a rozloučit se se zpracovanými dochucovadly?
Vařit bez bujónu?
Vařit bez kupovaných bujonových kostek plných solí a éček? No jasně. Svému tělu uděláte největší službu, když tato dochucovadla už nikdy nekoupíte. Vyrobte si domácí bujonové kostky doma. Připravte poctivý vývar. Udělejte ho skutečně silný. A po vychladnutí jej nalijte do tvořítek na led a zamrazte. Jakmile budete zase potřebovat do polévky nebo omáčky bujón, použijete ten svůj, domácí.
Proč a čím nahrazovat kečup?
Vždyť kečup jsou jen rajčata, ne? Tak proč se ho zbavovat? Protože kromě rajčat (kterých tam dle norem mimochodem musí být minimálně 7 %) malá mistička kečupu nabízí 230 kJ a tři kostky cukru. Hlavním problémem kečupu je tedy nízká výživová hodnota a spoustu cukru. Co místo něj?
Vyrobte si domácí kečup nebo ajvar z pečených paprik a lilků. Sáhnout můžete také po rajském protlaku, jen opět raději zkontrolujte složení. Protože není protlak jako protlak.
Zdravý domácí kečup
- 1 jablko
- 1 žlutá cibule
- 1 lžíce olivového oleje
- 70 g třtinového cukru krystal
- 1,5 lžíce rajčatového protlaku
- 2 plechovky krájených rajčat
- 6 lžic octa
- 2 lžičky mleté sladké papriky
- 5 hřebíčků
- 3 sušené bobkové listy
- 5 kuliček nového koření
- 2 lžičky soli
- 5 kuliček celého pepře

Postup
Jablko oloupeme a nakrájíme na kostičky, cibuli najemno. Do většího hrnce nalijeme olej a přisypeme cibuli, 25 g cukru a protlak. Za stálého míchání restujeme 2-3 minuty na mírném plameni, dokud směs nezkaramelizuje. Pak přidáme do hrnce jablko, restujeme další minutu a zalijeme rajčaty.
Pustíme se do ochucování. Přilijeme ocet podle chuti (4-6 lžic) a přidáme sůl, papriku, hřebíček, bobkový list, nové koření a pepř. Hrnec přiklopíme pokličkou a vaříme 30-35 minut na mírném plameni.
Nachystáme si zavařovací sklenice. Po uvaření ještě přisypeme zbytek cukru, promícháme, sejmeme z plotýnky a rozmixujeme dohladka. Přecedíme přes sítko a lijeme do zavařovaček.
Foto: Shutterstock, zdroj: Varmejinak, Prozeny, Jimezdrave