Nikdy nedávejte do omáčky bujón nebo kečup. Babičky to uměly jinak a lépe

Kam se podělo pravé poctivé vaření ze základních surovin? I když jsme na tom oproti některým západním zemím ještě hodně dobře, dost často sáhneme po surovinách, které nejsou tak úplně košer. Jak se navrátit ke kořenům a rozloučit se se zpracovanými dochucovadly?

Vařit bez bujónu?

Vařit bez kupovaných bujonových kostek plných solí a éček? No jasně. Svému tělu uděláte největší službu, když tato dochucovadla už nikdy nekoupíte. Vyrobte si domácí bujonové kostky doma. Připravte poctivý vývar. Udělejte ho skutečně silný. A po vychladnutí jej nalijte do tvořítek na led a zamrazte. Jakmile budete zase potřebovat do polévky nebo omáčky bujón, použijete ten svůj, domácí.  

Proč a čím nahrazovat kečup?

Vždyť kečup jsou jen rajčata, ne? Tak proč se ho zbavovat? Protože kromě rajčat (kterých tam dle norem mimochodem musí být minimálně 7 %) malá mistička kečupu nabízí 230 kJ a tři kostky cukru. Hlavním problémem kečupu je tedy nízká výživová hodnota a spoustu cukru. Co místo něj?

Vyrobte si domácí kečup nebo ajvar z pečených paprik a lilků. Sáhnout můžete také po rajském protlaku, jen opět raději zkontrolujte složení. Protože není protlak jako protlak.

Zdravý domácí kečup

  • 1 jablko
  • 1 žlutá cibule
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 70 g třtinového cukru krystal
  • 1,5 lžíce rajčatového protlaku
  • 2 plechovky krájených rajčat
  • 6 lžic octa
  • 2 lžičky mleté sladké papriky
  • 5 hřebíčků
  • 3 sušené bobkové listy
  • 5 kuliček nového koření
  • 2 lžičky soli
  • 5 kuliček celého pepře
Foto: Shutterstock

Postup

Jablko oloupeme a nakrájíme na kostičky, cibuli najemno. Do většího hrnce nalijeme olej a přisypeme cibuli, 25 g cukru a protlak. Za stálého míchání restujeme 2-3 minuty na mírném plameni, dokud směs nezkaramelizuje. Pak přidáme do hrnce jablko, restujeme další minutu a zalijeme rajčaty.

Pustíme se do ochucování. Přilijeme ocet podle chuti (4-6 lžic) a přidáme sůl, papriku, hřebíček, bobkový list, nové koření a pepř. Hrnec přiklopíme pokličkou a vaříme 30-35 minut na mírném plameni.

Nachystáme si zavařovací sklenice. Po uvaření ještě přisypeme zbytek cukru, promícháme, sejmeme z plotýnky a rozmixujeme dohladka. Přecedíme přes sítko a lijeme do zavařovaček.

Foto: Shutterstock, zdroj: Varmejinak, Prozeny, Jimezdrave