Olej na studenou pánev vůbec nepatří. Podle kuchařů zničíte chuť jídla

Taky lijete olej na studenou pánev a pak ji teprve rozehřejete? Tak teď se dozvíte, proč své dosavadní návyky změnit. Vylepšíte kvalitu jídla a prodloužíte životnost pánve.

Gordon Ramsay má jasno

Jeden z nejznámějších šéfkuchařů na světě si pevně stojí za tím, že pánev by se vždy měla rozehřát nasucho. Olej na ni nalijte až těsně před tím, než začnete smažit. Olej si tak zachová svou chuť i kvalitu. Také český šéfkuchař Jan Punčochář vaří stejně. Navíc dodává, že když olej nalijete na rozehřátou pánev, předcházíte jeho přepálení.

Ideální postup

Nejprve zahřejte pánev nasucho. Dejte ji na plotýnku, nastavte střední plamen a počkejte. Rozehřátou pánev poznáte tak, že cca 10 cm nad ní budete držet ruku a ucítíte sálající teplo. V tuto chvíli na pánev nalijte trochu oleje, ideálně řepkového nebo olivového. Na rozpálené pánvi se olej rychle rozprostře. A teď už přichází čas smažit.

Chraňte své nádobí i jídlo

Pokud olej nalijete na rozpálenou pánev, prodlužujete životnost svému nádobí. Když se totiž v opačném případě olej připálí, budete jej muset z pánví složitě dostávat dolů, což jim nedělá tak úplně dobře. Zároveň s tímto novým postupem vylepšíte chuť jídla. Jídlo se bude připravovat v oleji čerstvém, nepřepáleném, a to poznáte na chuti. Snížíte riziko připálení a nerovnoměrného smažení.

Foto: Shutterstock

Zbavte se prskání

Máte-li starší pánve, které jsou poškrábané, může se v rýhách držet vlhkost. Pokud pánev rozpálíte nasucho, pánev vyschne a když do ní nalijete olej, nebude prskat. Nepříjemný ohňostroj vás však překvapí v případě, že nalijete olej na studenou pánev, ve které se drželo minimum vody.

Chutnější steak

Při přípravě steaku zahřejte litinovou pánev na cca 270 °C. Pak do ní nalijte olej a vložte steak. Ano, ten pánev ochladí, ale pořád máte jistotu, že celé to nastřádané teplo bude unikat pomaleji a jste na těch ideálních 200 °C. Pokud ovšem nalijete olej na studenou pánev, podaří se vám ji rozpálit maximálně na 200 °C, pak začne olej kouřit a přepalovat se. Když do pánve vložíte steak, teplota se vám sníží, takže nemáte šanci vysněných 200 °C dosáhnout.

Foto: Freepik, zdroj: Reddit, Kupi