Poznejte spolehlivě stará vejce. Pokud ještě dělají tohle, můžete je využít

Když jsou vajíčka ve slevě, často nám tak trochu přeskočí, nakoupíme jich celá plata a ta nám posléze leží v lednici déle, než je zdrávo. Vejce bychom měli spotřebovat ideálně do 3-4 týdnů od snesení. Jak spolehlivě rozpoznat staré vejce?

Vložte vejce do vody

K provedení velmi jednoduchého testu budete potřebovat sklenici naplněnou do tří čtvrtin studenou vodou. Do sklenice s vodou vložte vejce. Vejce buď klesne ke dnu v poloze vodorovné či příčné nebo se bude vznášet těsně pod hladinou. Pokud vejce kleslo a „lehlo“ si, je čerstvé. Pokud klesne, ale „stojí“, bude týden až dva staré. Pokud vejce plave, je příliš staré a měli byste zvážit jeho konzumaci. Jak tenhle test vlastně funguje? Čím je vejce starší, tím větší má vzduchovou kapsu. Vzduch se pak postará, aby se vejce vznášelo.

Otestujte bílek

Vejce opatrně rozklepněte na hluboký talíř (jako byste smažili volské oko). Pokud je bílek pevný, méně průhledný a kompaktní, vejce je čerstvé. Jestli se však bílek vodnatý, čirý a rozlije se do široka, vejce už je starší. Také žloutek ztrácí svou pevnost a zaoblenost.

Čichněte si

Ne nadarmo disponujeme všemi pěti smysly. Čich nám může být v identifikaci starých vajec velmi dobrým pomocníkem. Skutečně zkažená vejce poznáte čichem i přes skořápku, a ty starší můžete očichat, jakmile je rozklepnete. Pokud se vám vůně nezdá, pryč s nimi.

Foto: Shutterstock

Jak využít starší vejce?

Vaše vejce sice plave, bílek se rozlévá do všech koutů talíře, ale nesmrdí a vy jej prostě nechcete vyhodit? V pořádku. Starší vejce ještě můžete v kuchyni zužitkovat. Nejlépe uděláte, když je budete vařit natvrdo. Starší vejce totiž právě kvůli již výše zmiňované vzduchové kapse mají více místa mezi skořápkou a bílkem, takže se budou snadněji loupat.

Jak se o vejce starat?

V prvé řadě jich nekupujte zbytečně moc. Pak se vám budou kazit. Skladujte je v ledničce, v kartonu, ve kterém byla dodána. Raději je nedávejte do dvířek lednice, tam dochází k častým změnám teplot, nejlépe jim je na jedné z vyšších polic. Vejce vždy vaříme a smažíme dostatečně dlouhou, odborníky doporučovanou dobu.

Foto: Shutterstock, zdroj: thespruceeats