Rajčata dramaticky zdražila. Jak v obchodě poznat ta sladká?

Rajčata jsou drahá. To není žádná novinka, ostatně téměř všechno na pultech ovoce a zeleniny je drahé. Když už si musíme za rajčata připlatit, pojďte se aspoň naučit, jak vybrat ta nejzdravější. Moment. Počkat. A jsou vůbec rajčata zdravá, nebo jde jen o červenou zeleninu plnou zbytečné vody?

Proč jíst rajčata?

Je pravda, že rajčata jsou z 95 % tvořena vodou, zbytek jsou sacharidy a vláknina. Ale i přesto obsahují živiny, které naše tělo zoufale potřebuje. Rajčata jsou totiž skvělým zdrojem vitamínu C, K, draslíku a taky kyseliny listové. Navíc obsahují také antioxidanty jako beta-karoten, lykopen a kyselina chlorogenová.

Rajčaty proti rakovině

Rajčata napomáhají zdravému fungování srdce a krevnímu oběhu, a hlavně působí preventivně proti rakovině prostaty, prsu, plic a žaludku. Navíc pomáhají naší kůži, protože ji chrání před spálením.

Není nad domácí rajčata

Pěstovat rajčata je poměrně snadné i pro začátečníka, takže nejprve zvažte, jestli nechcete rajčata pěstovat sami. Domácí rajčata jsou totiž čerstvější a výživnější. Jestli se ovšem jako zahrádkáři necítíte, nevadí.

Foto: Freepik

Jak poznat sladké rajče?

Určující je sytě červená barva. Jestli je rajče vybledlé, chuťová hitparáda se rozhodně konat nebude. Rajče nesmí být nazelenalé nebo mít zelené skvrny kolem stopky. Zároveň zkontrolujte, jestli rajče už není za zenitem, tedy přezrálé. To poznáte podle měkkých míst nebo prasklin. Zkrátka rajčátko musí být vypnuté a lesklé. Na omak ani příliš tvrdé, ani měkké.

Z které země jsou rajčata nejlepší?

To se říct nedá. Keříková rajčata se nejčastěji pěstují ve sklenících v tuzemsku. Rajčata se tím pádem nemusí tisíce kilometrů převážet, což potěší nejen je, ale i naši peněženku. Exotičtější rajčátka například odrůda cherry k nám nejčastěji cestuje ze Španělska, Maroka, Turecka nebo Itálie. Proto stojí majlant. Ale zase skvěle chutnají, no ne?

Foto: Freepik, zdroj: Healthline, Kupi