Hořčík je pro správné fungování našeho těla absolutně klíčový. Za co vše je zodpovědný, jak rozpoznat jeho nedostatek a kterými vhodnými způsoby ho doplnit?
Proč hořčík potřebujeme?
Hořčík neboli magnesium je extrémně důležitý minerál. Podílí se na stovkách chemických reakcí v našem těle, pomáhá udržovat hladinu dalších minerálů (vápník, draslík, zinek), reguluje hladinu cukru v krvi a podílí se na produkci energie. Pomáhá budovat zuby a kosti a podporuje činnost srdce, svalů a ledvin.
Co ukazuje na nedostatek hořčíku?
Svalové křeče a záškuby, osteoporóza, únava a svalová slabost, vysoký krevní tlak, astma nebo nepravidelný srdeční tep. Samozřejmě, že tyto komplikace mohou vzniknout i z jiných příčin, ale pokud jste něco z výše zmíněného zpozorovali, zaměřte se na svou hladinu hořčíku.
Jak přírodně doplnit hořčík?
Dobrou zprávou je, že hořčík se dá poměrně snadno doplnit přírodní cestou. Mezi potraviny nejbohatší na hořčík patří: luštěniny, špenát, ořechy (mandle, buráky, kešu), semena (dýňové, lněné, chia), tmavá čokoláda, avokádo nebo třeba banány.

A co šumivé tablety?
Šumivé tablety nejsou žádný extra zázrak. Levné šumáky často obsahují hořčík ve formě oxidu, který má nízkou vstřebatelnost, takže moc hořčíku nakonec nepřijmete. Navíc společně s hořčíkem si z levných, v supermarketech prodávaných, šumivých tablet vaše tělo vezme také umělá sladidla nebo barviva, která mohou být zátěží pro váš organismus, u citlivějších jedinců dokonce vyvolat zažívací obtíže. Proto raději zainvestujte do kvalitnějších doplňků stravy. Ale pozor, drahý vždy neznamená kvalitní. Nechte si poradit v lékárně. Doporučená denní dávka hořčíku u mužů nad třicet let je 420 mg, u žen starších třiceti let 320 mg.
Foto: Shutterstock, zdroj: Medicalnewstoday, Healthline, Kupi