Trojbarevná buchta na plech. Tuhle dobrotu z dob bolševika nikdo nepřekoná

Trojbarevné buchtě se může rovnat jen málokterý jiný moučník. Je oblíbená jak napříč republikou, tak napříč generacemi. Její příprava sice není tak úplně nejjednodušší, ani nejkratší, ale pokud chcete zažít skutečnou chuťovou extázi a nabídnout rodině či návštěvě poctivou klasiku, rozhodně jděte do toho.

Co budeme potřebovat?

Na tmavé těsto:

  • 300 g polohrubé mouky
  • 6 g kypřícího prášku do pečiva
  • 2 lžíce kakaa
  • 100 g moučkového cukru
  • 1 vejce
  • 100 g změklého másla
  • 5 lžic vody

Na tvarohovou náplň:

  • 750 g tučného tvarohu ve vaničce
  • 100 g moučkového cukru
  • 1 vanilkový cukr
  • 2 vejce

Na světlé těsto:

  • 200 g polohrubé mouky
  • 6 g kypřícího prášku do pečiva
  • 200 g cukru (krystal nebo krupice)
  • 1 vanilkový cukr
  • 3 vejce
  • 5 lžic vody
  • 200 ml oleje

Foto: Shutterstock

Příprava těst a náplně

V míse smícháme všechny ingredience na tmavé těsto (mouka, kypřící prášek, kakao, moučkový cukr, vejce, máslo, voda). Vše nejprve promícháme vařečkou, poté se pustíme do důkladného propracování těsta rukama. Hotové těsto zabalíme do igelitového sáčku nebo potravinové fólie a dáme na chvíli odpočinout do lednice.

Mezitím se pustíme do přípravy tvarohové náplně. Tvaroh smícháme v míse společně s oběma druhy cukrů a vejci. Pečlivě promícháme metličkou, dokud nebude konzistence tvarohové náplně hedvábná.

A nakonec nás čeká světlé těsto. V mixéru vyšleháme vejce s oběma cukry do husté pěny. Do ní pak zamícháme mouku s kypřícím práškem. Přilijeme 5 lžic vody a opět důkladně promícháme. Pak nalijeme ještě olej a opět mícháme.

Velké finále

Na pečicím papíře vyválíme tmavé těsto, které vložíme na plech o velikosti 33 x 29 cm. Na tmavé těsto nalijeme tvarohovou náplň, kterou rovnoměrně rozetřeme. Nakonec na náplň opatrně pomocí stěrky naneseme ještě světlé těsto. Opatrně proto, aby se nám těsto nepropadlo do tvarohu. Buchtu vložíme do trouby předehřáté na 170 °C a pečeme, dokud není hotová.

Zdroj: YouTube

Foto: Shutterstock, zdroj: Gurmanka, Toprecepty