Tato nenápadná bylinka umí provonět maso i brambory. Je součástí provensálského koření a v našich kuchyních se velmi rychle zabydlela. Poradíme vám, co s tymiánem, abyste z něj získali maximum.
Bylinka jménem tymián obecný
Tymián obecný je keřík, který našel své místo především ve Středomoří a hojně se používá ve francouzské kuchyni. Může dorůstat výšky až 30 centimetrů a využít z něj můžete nať, listy i květy, jenž se na keříku objevují od května do září. Svou zelenou barvu si umí zachovat po celý rok a čerstvý ho můžete využívat i v zimě.
Na co se hodí v kuchyni i v lékárničce
Tymián j úžasná voňavá bylinka, která se přidává do masa i do marinád. Provoní grilovanou rybu i dušené hovězí. Hodí se do polévek i různých omáček, ale také k sýrům a do sýrových pomazánek. Přidává se k houbám i do bramborových jídel. Skvělý je také s luštěninovými pokrmy, ve slaných koláčích a samozřejmě na pizze. Můžete ho použít při výrobě domácího bylinkového másla, oleje, soli nebo octa. Přidává se do sirupů i citronových dezertů. Dodá zajímavou chuť domácím limonádám i ledovým čajům. V lidovém léčitelství se využívá jako přírodní antibiotikum, při problémech s dýchacím ústrojím i jako podpora imunity.

Jak pěstovat tymián
Tymián má nejraději teplá a slunná místa. Můžete ho zasadit do květináče nebo na zahradu do půdy. Dopřejte mu spíše sucho, příliš ho nezalévejte, jinak mu mohou uhnít kořínky. Pokud ho máte v květináči, vložte na jeho dno kamínky a zálivku nalévejte do spodní misky. Moc ho nehnojte a na himu ho přikryjte chvojím. Tymián můžete sklízet po celý rok, ideálně když jsou dny suché a slunné. Pro okamžité použití ho můžete sbírat po celý rok a po odkvětu ho zastřihněte na třetinu, aby mohla rostlina zesílit.
Sušení a skladování
Po sběru tymián sušte rozložený na tácu nebo ho zavěste v malých svazcích na stinném místě. Po usušení je třeba bylinku skladovat v uzavřených nádobách. Můžete ho také naložit do oleje nebo do octa. Čerstvý vám v lednici uzavřený v nádobě vydrží přibližně týden.
Foto: Freepik, zdroj: Healthline, Bylinkyprovsechny