U vosích hnízd si hlídejte, ať se vám nepřilepí na formu. Přidejte máslo i cukr

Chystáte se na pečení vosích hnízd? Existuje pár triků, díky kterým se vám nepřilepí na formu a půjdou pěkně vyklepnout. A že jste je ještě nikdy nedělali? Přinášíme i velmi snadný recept.

Vosí hnízda patří mezi klasiku o Vánocích. Jedná se o nepečené cukroví, takže se do něj rádi pustí i nezkušení cukráři. Problém ale často nastává, když se těsto přilepí na formičku. Vosí hnízda potom nejdou dobře vyndat a jejich tvary jsou všelijaké. Co s tím?

Důležité je těsto a vysypání formičky

Chyba se dá udělat už při samotné přípravě těsta. Dejte si pozor na to, aby nebylo moc tekuté a lepivé. Pokud vám ujede ruka s rumem, přidejte více piškotů, ať je vaše těsto pěkné tuhé.

Než budete těsto dávat do formiček, je potřeba, abyste je pečlivě vymazali máslem a vysypali moučkovým cukrem. Předejdete tak problémům a vosí hnízda vám z formiček pěkně vyklouznou. Udělejte to i v případě, že se vám zdá těsto perfektní. Těch pár minut navíc se vám rozhodně vyplatí. Tento krok ještě podpoříte tím, že kuličku těsta, kterou budete vtlačovat do formy, také obalíte v moučkovém cukru. Pokud chcete snížit obsah cukru, stejně tak dobře vám poslouží mleté ořechy nebo kokosová moučka. 

Jak na vosí hnízda? Recept je snadný

Pokud jsou vosí hnízda (známé také pod názvem včelí úly) letos vaší premiérou, níže najdete snadný recept na jejich přípravu. Nezapomeňte při tom využít trik s vymazáním a vysypáním formiček!

Na těsto se rozemele 150 g piškotů a 50 g ořechů (lískových nebo vlašských). Přidá se 100 g prosátého moučkového cukru, 60 g másla, 2 lžíce kakaa, 1 lžíce mléka a 1 bílek. To vše se smíchá a nechá ztuhnout alespoň jednu hodinu v lednici. Na krém se utře 1 žloutek, 60 g másla a 50 g prosátého moučkového cukru. Přidá se jedna lžíce rumu. 

Z těsta se udělají kuličky, které se poté namačkají postupně do formičky. Uprostřed se musí udělat díra (prstem nebo koncem vařečky), která se vyplní krémem a přiklopí piškotem. Skladuje se v lednici. 

Foto: Shutterstock, zdroj: Prima Fresh, Apetit