Vajíčková pomazánka natřikrát. Tři způsoby, jak ji udělat delikátně

Vajíčková pomazánka je evergreen českých domácností i jídelen mateřských škol. Bez vajíčkové pomazánky si nelze představit dětství ani oslavy narozenin nebo příchodu nového roku. Ale ne každá vajíčková pomazánka chutná stejně. Připravte si tu, které neodoláte právě vy.

Vajíčková pomazánka od babičky

  • 5 vajec
  • pomazánkové máslo
  • cibule nebo šalotka
  • máslo
  • hořčice
  • sůl a pepř

Vejce uvaříme natvrdo, oloupeme a nahrubo nastrouháme na struhadle. Smícháme s jedním celým pomazánkovým máslem a nadrobno nasekanou cibulí/šalotkou. Přidáme trochu másla a 1-2 lžičky hořčice. Nakonec dochutíme solí, případně pepřem.

Fitness vajíčková pomazánka

  • 4 vejce
  • 10 g plnotučné hořčice
  • 200 g sýru Cottage
  • 1,5 lžičky sušené cibule
  • 1,5 lžičky sušeného česneku
  • sůl a pepř

Vejce uvaříme, oloupeme, překrojíme napůl a vydlabeme žloutky. Bílky odložíme, žloutky rozmačkáme společně s hořčicí, sýrem a kořením. Nakonec přimícháme i nakrájené bílky. Podáváme namazanou na žitném chlebu a posypanou pažitkou.

Foto: Shutterstock

Vajíčková pomazánka s křenem

  • 4 vejce
  • 125 g zakysané smetany
  • 2 lžíce strouhaného křenu
  • 1 lžička plnotučné hořčice
  • sůl
  • cukr
  • ocet

Vejce uvaříme, oloupeme a nastrouháme na hrubém struhadle. Smícháme se smetanou, nastrouhaným křenem a hořčicí. Přidáme trochu soli, špetku cukru a několik kapek octa. Dobře promícháme a podáváme.

Tipy a triky

  • Pro dochucení pomazánky použijte plnotučnou hořčici, kdo chce o něco pikantnější chuť, může sáhnout po dijonské.
  • Chcete-li zaexperimentovat, vmíchejte do pomazánky rozmačkané ančovičky nebo ančovičkovou pastu. Pro tradičnější povahy trochu česneku nebo kurkumu.
  • Pomazánku ozdobte také jarními bylinkami. Nejoblíbenější je pažitka či petrželka, ale nemusíte se bát ani kopru, medvědího česneku nebo kopřivy.

Foto: Shutterstock, zdroj: Toprecepty, Magazin.recepty, Aktin