Výborné pečivo našich předků. Hluchec si můžete udělat i dnes, je to snadné

Připravte si dokonalou pochoutku, která už je dnes zcela zapomenuta, ale v době našich babiček bývala běžně na talíři. Upečte si doma bramborovou buchtu, která voní slaninou.

Pokud nemáte nápad na to, co připravit k večeři nebo ke svačině na výlet, je hluchec tou pravou volbou. Jedná se o levnou, ale chuťově geniální bramborovou buchtu, která úžasně voní po slanině, je rychle hotová a levná. Na její přípravu budete potřebovat jen pár ingrediencí a trochu času na vykynutí. Jdeme na to? Tady je jednoduchý recept.

Na delikátní hluchec budete potřebovat:

  • 0,5 kg uvařených a vychladlých brambor
  • stroužek česneku
  • 150 g anglické slaniny
  • 2 vejce
  • 0,5 l mléka
  • 0,5 kg hladké mouky
  • 0,5 kostky droždí
  • 0,5 lžičky prášku do pečiva
  • 90 g sádla
  • majoránku, sůl, pepř

Uvařené brambory nastrouhejte najemno, přidejte slaninu nakrájenou na proužky nebo kostičky, prolisovaný česnek, vejce, majoránku, sádlo, mléko, sůl a pepř. Do mouky přimíchejte prášek do pečiva a rozdrobte droždí. Promíchejte dohromady s bramborovou směsí a nechte alespoň 45 minut kynout. Sádlem vymazaný pekáč vysypejte hrubou moukou a naplňte vykynutým těstem. Potom už jen pečte v troubě při 180 °C po dobu přibližně 20 minut. Skvělá pochoutka, která vám provoní kuchyň, je hotová!

Hluchec se dá připravit i ze syrových brambor

Pokud se rozhodnete připravit hluchec a nemáte po ruce uvařené a vychladlé brambory, můžete ho připravit i z těch syrových. V tom případě je budete muset nastrouhat najemno a pečlivě z nich vyždímat všechnu vodu. Příprava je potom úplně stejná jako ve verzi s vařenými brambory, jen je potřeba prodloužit dobu pečení alespoň na 45 minut.

Hluchec skvěle doplní bramboračku nebo pečenou zvěřinu. Je skvělý jako příloha k jakémukoliv masu nebo zelenině, ale podávat se může i samostatně jako svačina nebo jednoduchá večeře. 

Foto: Shutterstock, zdroj: Toprecepty