Vynikající smaženky dle norem ČSN

Chcete ochutnat jídlo, které bylo velmi populární za socialismu? Připravte si smaženky podle originálního receptu. Jsme si jistí, že si skvěle pochutnáte.

Smaženky nejsou to samé jako chleby ve vajíčku

Mnoho lidí zaměňuje klasické smaženky za chleba smažený ve vajíčku nebo vaječné placky se sýrem. Smaženky jsou však vaječné omelety, které se za socialismu připravovaly podle norem. Podávaly se na chlebu, který byl natřený hořčicí. Toto jídlo je nesmírně snadné na přípravu a skvěle poslouží, pokud máte zrovna prázdnou lednici, nebo se potřebujete zbavit staršího chleba. 

Jaké bylo vaření podle norem?

Mladší generace vaření podle norem nezažila. V době za socialismu bylo cílem připravovat jednoduchá jídla podle univerzálních receptů tak, aby všude chutnala stejně. Žádný prostor pro kreativitu tady tehdy nebyl, a tak jste si v restauraci, v jídelně nebo v bufetu zkrátka vždy pochutnali na jídlech, třeba právě na smaženkách, která měly stejnou chuť. Česká gastronomie se tehdy řídila československou státní normou (ČSN), kdy všichni používali stejné ingredience a stejné gramáže na jednu porci.

Foto: Freepik

Jak na pravou smaženku

Správný název pro tento pokrm, kterému se lidově říká smaženka, je ”vaječný řízek zdobený”. Přestože to je velmi snadné jídlo, připravte se na pořádné vážní. Na 4 smaženky podle normy totiž budete potřebovat: 4 vejce,10 g strouhanky, 2 g soli, 20 g hořčice, 26 g cibule, 36 g kyselých okurek, 8 g kapie, 4 krajíc chleba o hmotnosti 50 g a olej na smažení.

Na každou porci použijte čtvrtinu strouhanky a v talíři v ní rozmíchejte jedno vajíčko. Přidejte sůl, vylijte na rozehřátou pánev s olejem a po obou stranách smažte dozlatova. Každý krajíc chleba potřete hořčicí a položte na něj omeletu přehnutou napůl. Navrch dejte cibuli, okurku a kapii. Přejeme vám dobrou chuť!

Foto: Shutterstock, zdroj: Toprecepty