Vyzkoušejte mexické fazole. Skvělé jsou i pro milovníky masa

Fazole. Vydatná potravina, která nejen zasytí a zabrání přejídání, ale také oplývá neskutečným množství příznivých zdravotních účinků. Co všechno fazole dokážou a hlavně, jak si je připravit tak, že se budeme olizovat až za ušima?

Proč zrovna fazole?

Fazole jsou výborným zdrojem bílkovin, vlákniny, železa, vápníku, draslíku, vitamínu C a B. Pocházejí z Mexika, Střední a Jižní Ameriky. Fazole regulují hladinu cukru v krvi, podporují zdraví srdce, pomáhají při anémii, zácpě, působí preventivně proti rakovině, snižují krevní tlak, zabraňují vrozeným vadám, zvyšují obsah enzymů. A to není všechno. Fazole snižují depresi, zlepšují zdraví očí a mírní příznaky předmenstruační syndromu. Mají nízký glykemický index, takže nedělají problém ani diabetikům.  

Nezapomenutelné mexické fazole

  • 400 g fazolí v rajčatové omáčce
  • 1 stroužek česneku
  • 2 lžíce oleje
  • 1 paprika nakrájená na kousky
  • 1 najemno nasekaná cibule
  • ½ lžičky sušeného chilli
  • limetková šťáva
  • sůl a pepř
Foto: Freepik

Rozpálíme olej na pánvi a osmažíme na něj cibuli, papriku a česnek. Smažíme tak dlouho, dokud zelenina nezměkne. Přidáme chilli a minutu mícháme. Pak do směsi nalijeme fazole, pořádně promícháme a podle chuti přidáme sůl, pepř a limetkovou šťávu.

Jak mexické fazole podávat?

Fazole můžeme třeba k večeři servírovat hezky česky klasicky s nakrájeným čerstvým chlebem. Skvěle chutnají také jako obědové menu s rýží. A pokud chceme překvapit návštěvu nebo prostě jen oživit domácí tabuli, podáváme v tortille.

Další fazolová jídla

Fazole jsou natolik zdravé, že bychom je měli do jídelníčku zařadit na pravidelné bázi. Fazole přidáváme do polévek, dušených pokrmů, těstovin a salátů. Mezi oblíbené pokrmy patří chilli noc carne, pečené fazole, fazolový guláš nebo fazolová pomazánka.

Foto: Freepik, zdroj: Zdravopedie, Apetitonline, Jsmekocky