Zbylé brambory z jídla nevyhazujte. Připravíte z nich chutný pokrm

Mnohdy se stane, že se nám podaří uvařit více jídla, než je potřeba. Bylo by však škoda takové přebytky rovnou vyhodit. Stává se to většinou v případě příloh. Zatímco maso hned zmizí, zůstane nám ještě skoro plný hrnec čerstvě navařené přílohy. Existuje spousta užitečných receptů, jak takové “jídlo navíc” dále zpracovat a proměnit ho tak v chutný pokrm. Níže najdete pár nápaditých receptů, díky kterým takto zpracujete zbylé brambory.


Výtečné zapečené brambory se šunkou

  • Ingredience
  • 6 velkých brambor (ideálně uvařených předchozí den)
  • 100 g šunky nebo salámu
  • 100 g tvrdého sýru dle výběru
  • 2 stroužky česneku
  • 2 hrsti strouhanky
  • koření na americké brambory
  • sůl
  • pepř
  • máslo nebo sádlo

Postup

Brambory, sýr a šunku nastrouháme nahrubo. Společně smícháme brambory, šunku a polovinu sýra a přidáme sůl a pepř. Směs by měla mít drobivou konzistenci, která se k sobě nelepí. Takto smíchané brambory rozprostřeme na plech s pečicím papírem a zasypeme strouhankou. Poté rozpustíme máslo a do něj přimícháme utřený česnek. Česnekovým máslem brambory pokapeme a dáme péct na 15-20 minut. Pár minut před koncem posypeme zbylým nastrouhaným sýrem. Po upečení nakrájíme na kousky. Pokrm je chutný i za studena.

Plněné brambory s křupavou kůrkou – jacket potatoes

Jedná se delikatesu, kterou si v 19. století oblíbili Angličané a na tehdejších trzích se jich snědlo na tuny. Dnes si takovou pochoutku můžete připravit i vy.

Ingredience

  • velké brambory (150-200 gramové) – počet brambor záleží na počtu strávníků
  • náplň dle chuti

Vzhledem k tomu, že se brambory pečou i se slupkou, je potřeba je důkladně vydrhnout. Poté je po celé ploše propícháme vidličkou, dáme na plech a potřeme olivovým olejem. Pro ještě křupavější kůrku můžeme jednotlivé kousky obalit v mořské soli. Brambory pečeme na 200 stupňů po dobu jedné hodiny. Větší kusy brambor se mohou péci až dvě hodiny. Po upečení brambory nařízneme tak, aby se otevřel jejich střed. Jako náplň můžeme použít tvaroh nebo zakysanou smetanu s bylinkami. Někdo si více pochutná na strouhaném sýru. Výbornou náplní je i směs z mletého masa s vaším oblíbeným kořením.

Foto: Shutterstock

Bramborové šulánky aneb brambory na sladko

Sladkou tečkou na závěr jsou výborné bramborové šulánky posypané mákem a moučkovým cukrem. Recept je nejen vynikající, ale i jednoduchý na přípravu.

Ingredience

  • 600 g uvařených brambor (ideálně uvařených předchozí den)
  • 300 g hrubé mouky
  • 1 vejce
  • 200 g másla
  • mletý mák
  • moučkový cukr
  • sůl

Vařené brambory nastrouháme najemno, přidáme hrubou mouku, špetku soli a vejce. Vytvoříme těsto tužší konzistence a necháme jej půl hodiny odpočinout. Pokud je těsto řidší, přidáme více mouky. Poté dáme vařit vodu. Z těsta si vytvarujeme válečky o tloušťce cca 1,5 cm a z nich ukrajujeme asi 3 cm dlouhé kousky. Vložíme do vroucí vody a po vyplutí válečků na povrch je vaříme ještě 5 minut, než je slijeme (popřípadě vyndáme pomocí sítka). Hotové šulánky servírujeme posypané mákem, moučkovým cukrem a polité rozpuštěným máslem.

Foto: Shutterstock, zdroj: toprecepty, gustoacademy