Podzimní deprese. Proč vznikají a jak na ně vyzrát?

Podzimní nálada je zádumčivá. Když se ráno do práce projíždíte mlhavým údolím, mnohdy vás to napadne. Jaký je vlastně smysl toho všeho. Proč se snažit? Podzimní deprese právě zaklepala na vrátka.

Nedostatek slunečního svitu

V letních měsících máme možnost načerpat sílu ze slunečního svitu. Dny jsou dlouhé, mnohdy slunečné, plné optimismu. S postupem podzimu přicházejí první mraky, mlhy, a také delší období chladna a deště. Nedostatek slunečního svitu je jedním z důvodů, proč se u lidí objevují deprese.

Udělat toho můžeme mnoho. Například si místo letní dovolené dopřát dovolenou podzimní. Zkrátka přes léto užívat krás naší země, a na podzim se vydat za načerpáním sil někam k moři. Pokud to pro vás není finančně dostupné, snažte se v místnostech, kde pobýváte, co nejvíce svítit. Zejména tam, kde si běžně čtete, nebo se věnujete práci. Také krátká návštěva solária je příjemná.

Teplo, ach, to teplo

Na podzim nejen, že ubývá slunečního svitu, ale musíme se smiřovat se stále nižšími teplotami. Odtud je jen krůček k prochladnutí a první podzimní chřipce. Nevyhovující zdravotní stav je zdrojem potíží v práci, a také následných špatných nálad a depresí. Nenechte se.

S koncem letních teplot si udělejte ve skříni pořádek a odsuňte do pozadí letní oděvy. Naopak do předních řad povolejte pletené svetry, šály a šátky. Nezapomeňte na vrstvení, snažte se oděvy kombinovat barevně tak, aby vám přinášely radost.

Před odchodem do práce si každý den udělejte do termosky čerstvý čaj nebo kávu, kterou budete moci během dopoledne popíjet. Dodávejte svému tělu teplo.

Pohybem k dobré náladě

Pokud to jen trochu jde a nejste po operaci nebo po zranění, snažte se pravidelně hýbat. Zdálo by se, že je pohyb nevýznamný, je to však naprosto naopak. Pohyb je zdroj radosti a dobré nálady. Denně se vydejte se čtvrt hodiny na procházku. Budete pozorovat proměny přírody, ale také lidi okolo sebe. Když je to možné, dejte si místo chůze čtvrt hodiny běhu.

Být spokojený se svou postavou, dostat se na čerstvý vzduch, něco zažít na vlastní kůži. To jsou důvody, proč se neválet na gauči u televize. Navíc se krásně prohřejete a budete ze sebe mít dobrý pocit.

Foto: Shutterstock

Elektronický detox

Když si každý večer dopřejete před spaním četbu knihy, bude to pro vás mnohem lepší, než si číst internetové příspěvky. Budou se vám zdát příjemnější sny, nebudete se stresovat před spaním. K čemu vám bude, když budete vědět, kolik lidí při neštěstích přišlo o život v různých koutech světa? Jak to změní váš den? Místo toho se začtěte do dobré knihy. Vyplatí se vám to.

Deprese odeženete také novým koníčkem, klidnou vanou s příjemnou hudbou, nebo malováním či hrou na hudební nástroj. Nedovolte chmurám, aby hrály hlavní roli.

Foto: Shutterstock, zdroj: Everydayhealth, Brighamhealthhub