Povislé paže po padesátce budou minulostí. Trenér prozradil zaručené cviky

Kvůli ochablé kůži na pažích se spoustu žen i mužů stydí nosit nátělníky a trička s krátkým rukávem. Takzvaná netopýří křídla, jak se tomuto úkazu říká, trápí zejména starší osoby. Vyšší věk však nemusí být pravidlem a je celá řada faktorů, které k této kosmetické vadě mohou přispět.

Jak tento problém vzniká

S postupujícím věkem mizí z pokožky kolagen, který ji udržuje pevnou a pružnou. Navíc také ochabují svaly. Za visící kůži na pažích může i náhlý úbytek hmotnosti a jojo efekt, při němž dochází k opakovanému hubnutí a znovu nabírání váhy.

Cvičení

U povislých paží třeba zpevnit kůži a vybudovat svalovou hmotu, proto je cvičení efektivním nástrojem. Jedním z účinných cviků na ruce jsou zajisté kliky. Je však třeba je provádět správně – to znamená, že máte ruce šířku ramen a neprohýbáte bedra.

Myslete také na tricepsy, které můžete posilovat opřením rukou o lavici. Kromě posilování vlastní vahou vám pomohou i činky. Pro začátek postačí činky o váze 2 kg nebo 2,5 kg. Později se nemusíte bát hmotnost zvýšit. S činkami cvičte v předklonu s rukami vodorovně podél trupu. Při každém natažení rukou vydechněte.

Bicepsy posílíte uchycením činky podhmatem na šířku ramen. Stůjte rovně, s nadloktím kolmo k zemi. Při přitahování vydechněte, při spuštění ruky se nadechněte.

Dobrou volbou je také pilates, díky němuž si důkladně procvičíte celé tělo. Cvičení se věnujte alespoň 2x týdně.

Zdravá strava

Při budování svalové hmoty musí být vaše strava bohatá na bílkoviny. Samozřejmě byste měli průběžně doplňovat i další důležité látky, které vaše tělo potřebuje ke správnému fungování. Těmi jsou vitaminy, minerály a vláknina. Proto jezte hodně zeleniny, luštěnin, drůbežího a rybího masa. Nezbytné jsou i zdroje zdravých tuků. Takové najdete například v oříšcích nebo ve slunečnicových semínkách. Majonézu do salátu vyměňte za extra panenský olivový olej.

Foto: Shutterstock

Vnější péče

Zatímco cvičení a strava vám pomohou zevnitř, péči zvenku si zajistíte pravidelnou hydratací kůže. V drogerii i lékárně se dá objevit nespočet speciálních krémů, které jsou určené právě pro ochablou či stárnoucí pokožku.

Pokud jste zcela změnili svou životosprávu a věnujete se pravidelnému cvičení a i přesto nepozorujete žádné viditelné výsledky, vaše sebevědomí se dá zachránit plastickou operací. Nad tou byste však měli uvažovat jako nad poslední možností.

Foto: Shutterstock, zdroj: Karidis, HealthyLiving, Flippingfifty